Hlavní obsah

Dříve dostal sedmiletý trest za znásilnění. Teď pod novým jménem čelí obvinění opět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

V minulosti už ho soud poslal za sérii znásilnění na sedm let za mříže. Po propuštění podstoupil léčbu. Podle informací Novinek si bývalý skautský vedoucí Karel Vávra změnil příjmení na Svoboda, a dokonce se oženil. Jenže pak přestal brát léky a nedodržel doporučení doktorů. Teď se ocitl znovu na lavici obžalovaných kvůli pokusu o znásilnění.

Karel Svoboda, dříve Vávra, se zpovídá před plzeňským okresním soudem z pokusu o znásilnění.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Jak Novinky zjistily, jde o recidivistu Vávru. V roce 2010 dostal trest za to, že znásilnil třináctiletou a patnáctiletou dívku a také třiadvacetiletou ženu, jedenáctiletou školačku pak pohlavně zneužil.

K činům, jež se staly v plzeňské rekreační oblasti Chlum, se přiznal. Oběti si vybíral náhodně, přepadal je zezadu, použil nůž i atrapu pistole. Lokalitu dobře znal, protože do míst chodil jako skautský vedoucí chlapeckého oddílu, jenž nedaleko sídlil.

Ze sedmiletého trestu si Vávra, u něhož odborníci zjistili patologickou sexuální agresivitu, odseděl dvě třetiny. Absolvoval ústavní léčbu v Dobřanech, po níž následovala ambulantní. V květnu 2022 mu však lékař vysadil medikaci.

Přepadává ženy, nemůže si pomoct. Nechám se vykastrovat, řekl násilník u soudu

Krimi

„Jelikož jsem se v té době ženil, abychom mohli mít s manželkou dítě, zkusil jsem léky vysadit,“ řekl Svoboda před plzeňským okresním soudem, kde se teď zpovídá z pokusu o znásilnění.

Podle spisu loni v září napadl 27letou ženu. Státní zástupce Štefan Oravec konstatoval, že obžalovaný sedl do traktoru a vydal se do lesa. Na cestě v plzeňské lokalitě V Pytli si Svoboda vyhlédl osamocenou ženu, vzal klacek a škrtil ji.

Vyšetřovatelé zjistili, že se dotyčná bránila, agresora, který jí mačkal hlavu, udeřil pěstí a pak srazil na zem, odstrčila. „Klekl si na ni a dlaněmi pevně sevřenými kolem jejího krku ji rdousil,“ popsal Oravec.

Atak pokračoval. Podle spisu oběť skončila na břiše, hlavu měla zabořenou do listí a země, agresor na ni tlačil vahou celého těla. V tu chvíli měla žena pocit, že zemře, vypověděla v přípravném řízení.

Dále uvedla, že obžalovaný během útoku nic neříkal, hekal únavou a námahou a také vrčel jako pes. Jak sdělil státní zástupce, poškozená mu hodila hlínu do obličeje, poškrábala ho a utekla. Svoboda odjel z místa traktorem a doma nad pornem ejakuloval.

Za znásilňování dívek dostal mladík sedm let

Krimi

Soudní znalkyně Pavla Bittnerová ve čtvrtek upozornila, že jde o typický projev patologické sexuální agresivity. Oběť si vyhlédne, sleduje ji, nenavazuje s ní žádný slovní kontakt a vzrušuje ho překonávání odporu. „To, co normálního chlapa odradí, jeho rajcuje,“ vysvětlila Bittnerová.

Podle ní mohl obžalovaný jednání zabránit, ale svou situaci podcenil, nebral léky a nedodržoval striktní pravidla. Rovněž shledala, že je pro společnost nebezpečný.

„Není ochoten dodržovat doporučení, která při léčbě dostal. Svou sexuální problematiku zlehčuje. Selhal krátce po skončení léčby. Opakuje podobné jednání,“ zdůvodnila znalkyně s tím, že mu nepomohl ani partnerský vztah, k obětem se chová necitlivě a ozbrojuje se. Doporučila, aby se léčil v detenčním zařízení, kde eventuálně může podstoupit kastraci.

Právě o ní Svoboda při pondělním zahájení soudního líčení mluvil. Na čin, jejž mu obžaloba klade za vinu, si nevzpomíná. Chvíle poté, co mu žena hodila hlínu do obličeje a poškrábala ho, líčil následovně: „Zvedl jsem se a hlavou mi problesklo, že jsem asi udělal něco špatnýho, za co už jsem kdysi byl soudně trestán. Tak jsem se lekl a utekl.“

Znásilnil 13letou dívku. Vrchní soud mu potvrdil šest let vězení

Krimi

Ve čtvrtek znovu prohlásil, že svého jednání lituje a stydí se za něj. „Udělám maximum možného, aby už se to nikdy neopakovalo,“ zdůraznil. Státní zástupce mu navrhuje sedmiletý trest a umístění do detenčního zařízení.

Recidivista měl znásilnit 12letou dívku. Podle znalkyně ale není pro společnost nebezpečný

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám