Hlavní obsah

Přepadává ženy, nemůže si pomoct. Nechám se vykastrovat, řekl násilník u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Už jednou dostal 36letý Karel Svoboda ze Spáleného Poříčí za znásilnění sedmiletý trest. Teď se za stejný čin ve stadiu pokusu zpovídá přes plzeňským městským soudem. Při pondělním jednání slíbil, že se nechá vykastrovat a začne se znovu léčit.

Karel Svoboda se zpovídá před plzeňským městským soudem z pokusu o znásilnění.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Doktoři Svobodovi v minulosti diagnostikovali patologickou sexuální agresivitu. Poté si odseděl dvě třetiny trestu, podstoupil v psychiatrické nemocnici ústavní léčbu. Po ní následovala ještě ambulantní, kterou mu však jeho sexuolog v květnu 2022 ukončil. „Jelikož jsem se v té době ženil, abychom mohli mít s manželkou dítě, zkusil jsem léky vysadit,“ vysvětlil Svoboda.

Od té doby už ale nebyl v kontaktu se svým doktorem ani jiným odborníkem. Jenže loni v září se podle spisu pokusil v Plzni znásilnit mladou ženu. Státní zástupce Štefan Oravec uvedl, že obžalovaný doma sledoval porno, pak sedl do traktoru a vydal se do lesa. „Na lesní cestě v lokalitě v Pytli si nejprve vyhlédl osamoceně jdoucí poškozenou. Poté vzal nalezený klacek, doběhl zezadu poškozenou a klacek jí přehodil přes hlavu. Přitlačil na krk, celým tělem se k ní přitiskl a škrtil ji,“ uvedl Oravec.

Žena se bránila. Agresora odstrčila, ten jí ale podle vyšetřovatelů mačkal hlavu, udeřil ji pěstí a poté ji srazil na zem. „Klekl si na ni a dlaněmi pevně sevřenými kolem jejího krku ji rdousil,“ sdělil Oravec.

Oběti se podařilo vysmeknout a přetočit se na břicho. Jenže útok stále pokračoval. „Obžalovaný ji tlačil celou vahou těla tak, že poškozená nemohla pořádně dýchat, neboť měla hlavu zabořenou do listí a země,“ řekl Oravec. Žena potom chrstla muži hlínu do obličeje a poškrábala ho, posadila se a odstrčila ho nohou. Útočník se podle spisu sebral, z místa odjel traktorem a doma nad pornem ejakuloval.

Stačí říct ne. Definice znásilnění se změní, rozhodla Sněmovna

Domácí

Svoboda v pondělí před plzeňským městským soudem vypověděl, že si incident příliš nevybavuje. „Nepamatuji si, co se tam přesně odehrálo,“ zopakoval několikrát 36letý muž. Údajně jel do lesa pro dřevo. Vzpomíná si, že zaparkoval traktor, a pak až na moment, když mu žena hodila do obličeje hlínu a poškrábala ho. „Zvedl jsem se a hlavou mi problesklo, že jsem asi udělal něco špatnýho, za co už jsem kdysi byl soudně trestán. Tak jsem se lekl a utekl,“ prohlásil.

Narážel na skutečnost, že za znásilnění mu dříve soud vyměřil sedmiletý trest. Podle zjištěných informací napadl dvě oběti, také na lesní cestě, přičemž použil atrapu pistole a nůž. V přípravném řízení před časem přiznal, že když mu lékař vysadil medikaci, deviace byla silnější než on. Dobře si uvědomuje svou patologickou sexuální agresivitu. „Projevuje se tak, že člověk je lovec a přepadá právě dívky nebo ženy. Pod pohrůžkou násilí je donutí k sexu,“ popsal.

Nad svým činem, jenž označil za zkrat, vyjádřil lítost. Dopustil se ho údajně pod stresem, protože měl obavy z exekucí. „Udělám maximum pro to, aby se to už v životě nestalo. Tím myslím, že podstoupím kastraci, popřípadě budu brát medikaci, kterou mi nasadí odborník,“ zdůraznil.

Další soudní líčení je naplánováno na čtvrtek, kdy se mimo jiné vyjádří znalci.

Žena v Plzni se ubránila znásilnění. Útočníka prchajícího na malotraktoru policie dopadla

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám