Hlavní obsah

Do ústavu pro dětské zločince se stěhují první klienti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Do zvláštního oddělení pro dětské vrahy a pachatele závažných činů, které vzniklo v děčínském ústavu, se v pondělí stěhují první dva chovanci. Budou je sledovat kamery (kromě ložnice, koupelny a WC) a v oknech mají nerozbitná skla.

Článek

"Chlapci se podrobí psychiatrickému vyšetření a vstupní lékařské prohlídce," informoval ředitel ústavu Jaroslav Žejdl. Prvními klienty jsou třináctiletý hoch, který se podle policie podílel na vraždě stařenky v Olešnici, a mladík, jenž podle vyšetřovatelů zavraždil dívku z Kmetiněvsi. První z chlapců už v děčínském ústavu pobývá, nyní se pouze přestěhuje.

Chovanci budou mít omezeny vycházky a návštěvy. Všude kromě ložnic, koupelen a toalet jsou umístěny kamery. Místo mříží jsou v oknech nerozbitná skla. Kamery by měly chránit jak klienty ústavů, kteří mívají sklony k sebepoškozování, tak i zaměstnanců, na něž děti občas útočí. Proti navrhovaném umístění kamer byla např. zástupkyně veřejného ochránce lidských práv Anna Šabatová. Změnu chtěli i poslanci Taťána Fischerová a Svatopluk Karásek (oba US-DEU).

Žejdl však kritiku týkající se kamer odmítl. "Když jdu do obchodního domu nebo na nádraží, jsem pod dohledem kamer a také se mě nikdo neptá," řekl v pondělí na stanici Radiožurnál. Celkově je oddělení podle Žejdla podobné těm, které už fungují na západ od našich hranic.

Zákon o ústavní výchově finišuje

Sněmovna na konci června schválila novelu zákona o ústavní výchově. V budoucnu by měli být všichni dětští násilníci umísťováni do zvláštních zařízení, z nichž by nemohli utíkat tak snadno jako dosud. Novelu ale musí podpořit i Senát a prezident.

Cílem zákona také je vymezit rozdíl mezi ústavní výchovou, která je brána jako mírnější prostředek výchovného zařízení, a ochrannou výchovou, jež je jakýmsi trestním opatřením. V současnosti soudy při rozhodování o nápravné výchově nepostupují jednotně. V jednotlivých typech ústavů se tak setkávají dětí, které páchají různě závažnou trestnou činnost s dětmi se zcela jinými problémy, například sirotky.

Poslanec a stínový ministr školství Walter Bartoš (ODS) uvedl, že novelu nepodporoval. Zákon podle něj zcela neřeší rozdělení dětí s různými problémy. V diagnostických ústavech, kde odborníci děti vyšetřují a určují jejich problémy, budou po nějakou dobu všechny děti stále společně. Do různých typů ústavů se dostanou až po rozhodnutí soudu.

Anketa

Souhlasíte s umístěním kamer v ústavu?
Ne
2,7 %
Ano, pokud nejsou i na WC
13,4 %
Ano, měly by být všude
83,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 521 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám