Hlavní obsah

Poslanci schválili vznik zařízení pro dětské násilníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dětští násilníci by v budoucnu měli být umísťováni do zvláštních zařízení, z nichž by nemohli utíkat tak snadno jako dosud. Předpokládá to vládní novela zákona o ústavní výchově, kterou ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Platit ale bude tehdy, když ji podpoří i Senát a podepíše prezident Václav Klaus.

Článek

Zvláštní oddělení pro dětské vrahy a pachatele dalších závažných provinění vzniká již ve výchovném ústavu v děčínské části Boletice. První chlapce s extrémními poruchami chování by mohlo přijmout v červenci. Chlapci v uzavřeném oddělení budou stále pod dohledem a pracovat s nimi budou odborníci z řad pedagogů a psychologů. Kromě výchovy bude mít nové zařízení také za úkol zajistit izolaci nezletilých delikventů, aby svými případnými dalšími činy neohrožovali společnost.

Chovanci budou mít například omezené vycházky a návštěvy, budovy bude možné oplotit, zajistit mřížemi a uvnitř budou umístěny kamery. "Zákon legalizoval kamerové systémy, které nebudou používány v soukromých prostorách klientů. Budou na chodbách, v některých společných prostorách a u vstupů od budov," řekla novinářům ministryně školství Petra Buzková (ČSSD).

Kamery by podle ní měly chránit jak klienty ústavů, kteří mívají sklony k sebepoškozování, tak i zaměstnanců, na něž děti občas útočí. Proti navrhovaném umístění kamer byla zástupkyně veřejného ochránce lidských práv Anna Šabatová. Změnu chtěli i poslanci Taťána Fischerová a Svatopluk Karásek (oba US-DEU).

Cílem zákona také je vymezit rozdíl mezi ústavní výchovou, která je brána jako mírnější prostředek výchovného zařízení, a ochrannou výchovou, jež je jakýmsi trestním opatřením. V současnosti soudy při rozhodování o nápravné výchově nepostupují jednotně. V jednotlivých typech ústavů se tak setkávají dětí, které páchají různě závažnou trestnou činnost s dětmi se zcela jinými problémy, například sirotky.

Poslanec a stínový ministr školství Walter Bartoš (ODS) uvedl, že novelu nepodporoval. Zákon podle něj zcela neřeší rozdělení dětí s různými problémy. V diagnostických ústavech, kde odborníci děti vyšetřují a určují jejich problémy, budou po nějakou dobu všechny děti stále společně. Do různých typů ústavů se dostanou až po rozhodnutí soudu, poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám