Hlavní obsah

Čtrnáctiletí zločinci zůstávají na svobodě, úřady jsou pomalé

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se někdo opakovaně dopustí brutálního loupežného přepadení, očekává se, že ho policie izoluje od společnosti pomocí vazby. Bohužel existují případy, kdy pachatel po krvavém činu v klidu odejde domů a policie nemůže dělat vůbec nic. Stačí, když mu je méně než patnáct let.

Článek

Pokud jde o zacházení s dětskými zločinci, jsou české úřady naprosto bezzubé a zoufale pomalé. Kritika policie zde není na místě, protože ta může pachatele pouze chytit a potom zase pustit. Dětské zločince nelze vzít do vazby.

Jedinou možností jsou příslušné ústavy, kam ale pochopitelně nikdo nechce jít dobrovolně. O umístění do nich má rozhodnout soud - naše soudy jsou ale tak pomalé, že to může trvat velmi dlouho. Mezitím může mladý kriminálník dále přepadat, loupit či dokonce vraždit.

Známý je např. případ čtrnáctiletého chlapce z Bruntálu, který měl od dětství výchovné problémy, ale do ústavu půjde až poté, co přepadl a brutálně zbil už třetího člověka. Policie přitom o jeho sklonech a činech od začátku věděla, jeho oběti trpěly zcela zbytečně. [celá zpráva]

Ani soud nevyřeší vše

Dokonce ani rozhodnutí soudu ale neřeší celý problém. Musí se čekat, až nabude právní moci a nebezpečný pachatel stále zůstává na svobodě. Když se pak má konečně dostat do ústavu, nastává další problém. Tato zařízení jsou totiž přeplněná a delikventy někdy odmítají. Potvrdila to policie i pracovník diagnostického ústavu v Brně, který uvedl, že jsou vytíženi na 100 procent a podobně jsou na tom i ostatní ústavy.

"My jsme třeba sami intervenovali, aby pachatele konečně vzali do ústavu, ale nechtěli ho nikde," řekl Novinkám příslušník policie, který je s podobnými případy obeznámen a nepřál si být jmenován.

Na konci celého řetězce absurdit je fakt, že ústavy nemají charakter věznice a pro zkušené delikventy je jednoduché odtud utéci. "Už se těšíme, jak budeme zase vyhlašovat celostátní pátrání," dodává rezignovaně policista. Zatím lze jen doufat, že situaci částečně zlepší nový ústav s přísným režimem, který má brzy začít fungovat v Děčíně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám