Hlavní obsah

Necítím se vinen, řekl Cimický u soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Případem pražského psychiatra Jana Cimického, obžalovaného z téměř čtyř desítek případů sexuálního vydírání a znásilnění, se začal ve čtvrtek zabývat Obvodní soud pro Prahu 8. Prozatím je naplánováno šest jednacích dní do konce února. Cimický u soudu jakoukoli vinu popřel a uvedl, že je připraven prokázat svou nevinu.

Jan Cimický u souduVideo: Novinky

 
Článek

Obžalovaný psychiatr k soudu dorazil se svým advokátem, vyjádření k případu před jednací síní neposkytl. Kvůli předpokládanému velkému zájmu médií soud na jednání vydává vstupenky.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčí soudu Jany Humeni by mělo být první jednání veřejné, z dalších jednání bude pravděpodobně alespoň na část dne veřejnost vyloučena.

Cimický je obžalovaný z celkem 39 skutků, konkrétně pětatřiceti případů vydírání se sexuálním podtextem a čtyř přečinů znásilnění, kdy nedošlo k pohlavnímu styku. Podle obžaloby se jich dopustil v rozpětí čtyřiceti let, mezi roky 1979 a 2019.

Cimický obžalován ze znásilnění a vydírání pacientek

Krimi

„Necítím se být vinen,“ odmítl zkraje Cimický případnou dohodou vině a trestu „Padesát dva let se snažím poctivě vykonávat své povolání,“ doplnil a rovnou předeslal, že se ve čtvrtek vyjádří pouze k obžalobě a na případné dotazy bude odpovídat jindy.

„Vždy jsem se snažil, aby vztah mezi mnou a pacienty byl založen na důvěře, pouze tak jim mohu pomoci,“ prohlásil Cimický. „Pokud jsem se něčím provinil, tak vírou v pravdu a spravedlnost,“ uzavřel své vyjádření.

„Všem poškozeným jsem udělil postavení zvlášť zranitelné oběti,“ uvedl na začátku jednání soudce Petr Novák s tím, že zveřejnění jejich údajů bude sankcionovat pořádkovou pokutou.

„To, co se stalo u jiného soudu se zvlášť zranitelnými oběťmi, se tady nestane,“ prohlásil soudce s evidentním odkazem na soud s Dominikem Ferim, kdy TV Nova přenášela živě vyhlášení rozsudku s veškerými citlivými údaji poškozených. Úřad na ochranu osobních údajů kvůli tomu s televizí zahájil správní řízení. Rozhodnutí v něm zatím nepadlo.

Podobný scénář

Všech devětatřicet bodů obžaloby státní zástupkyně Martiny Adámkové mělo v podstatě stejný leitmotiv, kdy si Cimický byl podle žalobkyně „vědom si své převahy a autority vyplývající z jeho pozice veřejně známého lékaře-psychiatra“, čehož měl zneužívat k vlastnímu sexuálního vzrušení.

Začalo to hovorem na sexuální témata, přestože tam mnohdy pacientky byly s jinými psychickými problémy.

Ženám, kterým bylo většinou mezi šestnácti a pětadvaceti roky, v podstatě bez varování strkal jazyk do úst, masíroval ňadra, strkal ruku do kalhotek, dával si jejich ruce na svůj penis, případně rovnou začal masturbovat, a podobně.

Zejména mladší poškozené podle obžaloby v inkriminované době nevěděly v podstatě nic o sexu ani psychiatrických terapiích a myslely si proto, že to k tomu patří.

Postupem let lákal podle žalobkyně poškozené k sobě do kanceláře či pokoje na akupunkturu nebo za účelem věnování své knihy, některým ženám také recitoval básně.

Dalším poškozeným měl pokládat různé otázky nebo rovnou dotazník sexuálního charakteru, kdy se dotyčné ptal na věci jako, zda měla pohlavní styk, zda má starší či mladší muže, která poloha jí vyhovuje, zda má ráda anální či orální sex a tak dále.

V některých případech lékař údajně zaútočil na ňadra žen bez předchozích slovních projevů. U některých skutků měl podle poškozených částečně anebo zcela ztopořený penis, kterým se o ně přes oblečení třel, v několika případech ho vyndal z kalhot.

Poškozené požadují náhradu škody v téměř šestimilionové výši. Nároky odůvodňovaly zejména zásahem do života a svobody v sexuální oblasti, pocity viny, sebeobviňováním, dlouhodobou nedůvěrou vůči odborné pomoci, ztrátou důvěry v autority.

Jedna z poškozených se kvůli traumatizujícímu zážitku pokusila o sebevraždu a kvůli nedostatečné psychiatrické pomoci jí byla odebrána dcera.

Tři nejzávažnější zločiny znásilnění, u kterých došlo k pohlavnímu styku, kvůli promlčení však v obžalobě chybí. Mezi jednotlivými případy totiž byla delší prodleva, a tudíž uplynula pětiletá promlčecí lhůta, než se měl lékař dopustit dalšího. První z promlčených skutků se odehrál už v osmdesátých letech, další počátkem devadesátých a třetí až na přelomu tisíciletí.

Lavinu spustilo vyznamenání od Zemana

První obvinění z kauzy padlo v roce 2021, kdy herečka a zpěvačka Jana Fabiánová na sociální síti uvedla, že ji Cimický v minulosti sexuálně napadl.

Reagovala tak podle médií na informaci, že by měl lékař od tehdejšího prezidenta Miloš Zemana obdržet státní vyznamenání. Následně se začaly ozývat se svými zkušenostmi s Cimickým i další ženy.

Cimický vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, po studiích zamířil do Psychiatrické léčebny v Bohnicích, kde v letech 1981 až 1996 působil jako primář socioterapeutického a rehabilitačního oddělení.

V roce 1996 odtud musel odejít poté, co měl zneužít svého lékařského postavení a dopustit se sexuálního obtěžování. Týž rok otevřel centrum duševního zdraví Modrá laguna, kde pokračoval v praxi psychiatra.

Cimický byl opět v nemocnici, spadl ze schodů

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám