Hlavní obsah

Chtěla jsem ho zachránit, řekla obžalovaná žena, která pacienta odpojila od kyslíku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případem opakovaného pokusu o vraždu imobilního pacienta na pokoji ostravské nemocnice se zabývá od čtvrtka ostravský krajský soud. Na lavici obžalovaných usedla sedmatřicetiletá Petra Horváthová za opakované pokusy sundat pacientovi z obličeje kyslíkovou masku, a přivodit mu tak smrt udušením. Muž přežil jen díky všímavosti zdravotní sestry a lékaře. Obžalovaná, která má omezenu svéprávnost, tvrdí, že chtěla muže zachránit.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petra Horváthová se u soudu zpovídá z opakovaného pokusu o udušení pacienta.

Článek

K události došlo loni 9. června, kdy problémová pacientka interního oddělení ostravské nemocnice několikrát navštívila sousední pokoj, kde byl hospitalizován těžce nemocný pětaosmdesátiletý muž. „Pacient byl zcela imobilní, s nehybnými horními i dolními končetinami, a byl trvale připojen na oxygenoterapii a zcela odkázán na pomoc personálu,“ uvedl státní zástupce Vít Legerský.

Obžalovaná muži, kterého neznala a kterého si náhodně vyhlédla, při jedné z návštěv sundala obličejovou masku, přistihla ji ale sestra, která pacienta opět připojila na přívod kyslíku a ženu vyvedla z jeho pokoje. Za hodinu se ale pacientka na pokoj vrátila a zkusila to znovu, navíc muži do úst vsunula nemocniční igelitový plášť, který předtím sebrala na chodbě uklízečce.

Naštěstí si lékař všiml jejího vstupu do pokoje a ženu od pacienta odtrhl i přesto, že lékaře ignorovala a ve svém počínání pokračovala. „Následně se lékaři podařilo ji od bezbranného pacienta odtáhnout. Poškozenému opět nasadil lékař kyslíkovou masku a navýšil i přívod kyslíku. Přitom zpacifikoval a odtáhl obžalovanou z pokoje ven,“ dodal státní zástupce.

Kdybych si nechala dát přes hubu, tak tu teď nesedím, štkala u soudu seniorka odsouzená za vraždu manžela

Krimi

Přesný motiv, proč si vybrala právě konkrétního pacienta, se nepodařilo zjistit. Podle lékaře, který vraždě zabránil, šlo o velmi problematickou pacientku, která měla konflikty s personálem i dalšími pacienty. Když ženu lékař přistihl na pokoji u pacienta, měl co dělat, aby ženu od pacienta odtrhl a z pokoje dostal. „Snažila se mě škrábat a kousat. Pak přišly sestřičky a podařilo se nám ji zpacifikovat,“ vypověděl lékař.

Žena, která je v současnosti pacientkou Psychiatrické nemocnice v Opavě, ve čtvrtek odmítla návrh soudu na dohodu se státním zástupcem, která by jí zajistila nižší trest. Necítí se být vinna. U soudu odmítla vypovídat, a tak předseda senátu pouze přečetl protokol o jejím výslechu z přípravného řízení. Výpověď ale byla poměrně zmatená. „Chtěla jsem ho zachránit. Nevěděla jsem ale, co mám dělat, nejsem lékař,“ řekla mimo jiné na otázku, proč pacientovi sundala dýchací masku. „Potom přišel lékař a zmlátil mě jak nikdo jiný,“ řekla do protokolu.

Soudní jednání bude ještě v pátek pokračovat výslechy svědků a znalců, zatím není jasné, kdy bude vyhlášen rozsudek.

Kamera usvědčila zdravotní sestru z okrádání seniora

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám