Hlavní obsah

Chtěl jsem, aby zmizeli a nelezli mi přes plot, hájí se důchodce, který postřelil chlapce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nikoho jsem nemířil, nikoho jsem nechtěl trefit, prostě náhoda, hájil se ve středu u Obvodního soudu pro Prahu 9 Václav Šprýsl (68), který je obžalován z postřelení třináctiletého chlapce. Šprýslovi za ublížení na zdraví, výtržnictví a nedovolené ozbrojování hrozí až pětileté vězení.

Vaclav Šprýsl u Obvodního soudu pro Prahu 9Video: Novinky

 
Článek

Šprýsl se podle obžaloby loni na začátku listopadu schoval do zahradního domku v pražských Kyjích a číhal tam, jestli se k domku nepřiblíží děti ze sousedství, které ho prý už delší dobu provokovaly, když mu údajně měly chodit na zahradu a vykřikovat nadávky.

Zpoza pootevřených dveří podle obžaloby zamířil vzduchovkou ráže 4,5 mm na hruď nezletilého chlapce a vystřelil, přičemž ho zasáhl do dolního okraje hrudního koše.

Diabolka naštěstí nepronikla do břišní dutiny. Chlapec byl po prvotním ošetření mimo ohrožení života a byl převezen do motolské nemocnice.

V pražském parku byl postřelen 13letý chlapec

Krimi

Na místní základní škole se o Šprýslovi tradovalo, že se měl v minulosti nevybíravým způsobem chovat vůči jejím žákům a žákyním.

Podle žalobce se k domku skutečně přiblížilo několik dětí, které „chtěly vidět osobu, co se nevybíravě chovala k dívkám z místní školy“.

„Cítím se nevinen. Bydlím tam 40 let a 40 let tam choděj děti a hážou na barák. Scházeli se tam feťáci, Romové a tak. Musel jsem udělat novou krytinu na střechu,“ začal výpověď obžalovaný.

Než odešel do důchodu, tak nad tím prý víceméně mával rukou.

„Od jara loňského roku tam dělaly bordel. Byla to nějaká víc urputná skupina. Dělaly tam bunkry a tak. Říkal jsem jim, že nemusej tolik řvát,“ pokračoval. Děti podle něj naschvál řvaly, aby nemohl nic dělat, chodily tam údajně soutěžit, kdo víc zařve.

Foto: Milan Malíček, Právo

Důchodce Václav Šprýsl postřelil mladého kluka vzduchovkou.

„Ten den, co se to stalo, slyším, jak se tam někde tetelej, tak jsem přivřel dveře, aby neviděly, že tam jsem. Přišlo mi, že mi chtěj lízt do zahrady. Tak jsem vzal tu vzduchovku a říkal jsem si: ‚Vylekám je,‘“ popsal inkriminovanou situaci Šprýsl.

„Jenom tou ránou ze vzduchovky. Aniž bych mířil, tak jsem to zmáčknul. Jenom aby věděly, že tam někdo je, aby nelezly přes plot,“ dodal.

„Připadlo mi, že si myslej, že tam nikdo není, a že tam chtěj vlízt. Na nikoho jsem nemířil, nikoho jsem nechtěl trefit, prostě náhoda. V životě by mě nenapadlo, že ho chci zranit nebo střelit,“ upřesnil muž.

Dětem chtěl prý dát jen zvukem najevo, že na pozemku někdo je. „Chtěl jsem, aby zmizely a nelezly mi přes plot,“ pokračoval.

„Kouknul jsem ven a koukám, že tam nejsou. Tak jsem byl svým způsobem rád, že jsou pryč,“ doplnil obžalovaný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Důchodce Václav Šprýsl postřelil mladého kluka vzduchovkou.

Za chvíli podle Šprýsla začaly děti vykřikovat nadávky, tak si šel s kocourem lehnout na gauč k televizi. Od toho ho vyrušila zásahová jednotka, která si pro něj zanedlouho přišla.

„Jsou to děti, já to beru, my jsme taky nebyli zlatý. Ale ptal jsem se, proč čtrnáctiletej kluk jde buzerovat bábu s dědkem. Nevím, jestli je to výchovou, nebo čím to je,“ uzavřel Šprýsl.

U Šprýsla doma se našlo také několik podomácku vyrobených střelných zbraní. Připustil, že si několik zbraní vyrobil doma ve svěráku. Bavilo ho prý, že si je dokáže sám vyrobit, a líbí se mu jako věci. Vůbec ho prý ale nenapadlo z nich střílet.

Státní zástupkyně chtěla případ původně vyřešit trestním příkazem, navrhovaný peněžitý trest ale soudkyni nepřišel vzhledem k povaze případu adekvátní, a tak nařídila hlavní líčení.

K postřelení chlapce v Praze se přiznal 67letý muž

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám