Hlavní obsah

Chovatelka utýrala k smrti nejméně osm psů, Nejvyšší soud jí potvrdil podmínku

– Brno
Právo, pko, ok

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání chovatelky psů z Ostravy, kterou soudy nižších instancí odsoudily k podmínce za smrt nejméně osmi psů. Ženě se ale trest zdál přísný a podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten její argumenty neuznal a trest potvrdil, řekl Právu mluvčí soudu Petr Knötig.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Nejvyšší soud. Ilustrační foto

Článek

Ve svém dovolání tvrdila, že zdravotní stav psů nebyl tak zlý a závisel na individuálním posouzení veterináře, jehož diagnóza prý byla špatná. NS ale konstatoval, že soudy ženu potrestaly půlroční podmínkou s odkladem na 18 měsíců naprosto správně, a dovolání odmítl jako zjevně neopodstatněné.

Žena, která měla psy jako předmět svého podnikání, držela zvířata v bytě o výměře 70 metrů čtverečních a přilehlé zahradě o výměře 200 metrů čtverečních. Zahrada byla za dvou třetin zastavěna kotci, kde chovatelka držela velký počet psů a fen různých plemen a velikostí od yorkshirského teriéra po německou dogu. Zvířata byla bez potřebné potravy i vody, navíc bez jakékoli veterinární péče.

Psy chovala i na WC

Zvířata chovala s ohledem na jejich počet a velikost ve stísněných prostorách, zejména kotcích, klecích, přepravkách, obytných místnostech včetně WC. „Současně omezovala jejich pohyb nedostatečným či chybějícím výběhovým prostorem, v důsledku čehož došlo u jednotlivých chovaných zvířat ke špatnému vyživovacímu stavu až patologické vyhublosti, dehydrataci, zablešení, různým úrazovým zraněním, zánětům kůže, očí, uší, případně dalším újmám na zdraví včetně psychického stresu,“ popsal podmínky Knötig.

Psi byli chovatelce nakonec odebráni a skončili v útulku. Tam ale museli postupně deset zvířat utratit, z toho osm v přímé souvislosti s jejich neutěšeným zdravotním stavem zapříčiněným péčí chovatelky. U soudu vyšlo najevo, že se žena z týrání už zpovídala, ale než mohla být pravomocně potrestána, stála u soudu opět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám