Hlavní obsah

Chlapec po uklouznutí na ledu spadl do Jizery

Desetiletý chlapec uklouznul na ledu při výletu po Riegrově stezce u Semil. Spadl asi z deseti metrů do koryta Jizery a vážně se zranil. Záchranáři se pro dítě vydali vrtulníkem, slanili k němu. Událost se stala v sobotu odpoledne. Informovala o tom horská služba.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Podle rodiny, se kterou výlet podnikl, po uklouznutí doslova podlétl zábradlí, které v polovině stezky chrání před pádem do řeky,” uvedl mluvčí Horské služby ČR Radek Zeman.

Nehoda se stala v místě, odkud by se zraněný transportoval obtížně a dlouho. „Proto nás k zásahu vyzvala přivolaná letecká záchranná služba (LZS), takže jsme na místo letěli v jejich vrtulníku a s lékařem LZS díky šikovnosti posádky přímo k chlapci slanili,” uvedl David Savický, zasahující záchranář a náčelník Horské služby Jizerské hory.

Na Jesenicku zemřel člověk při požáru kotle v rodinném domě

Krimi

Turisté mezitím slezli ke zraněnému a dopravili jej zpět na stezku. „Měli jsme podezření na zlomeninu levé ruky a poranění páteře. V každém případě byl hoch ve velkých bolestech, a kdybychom jej měli transportovat po zemi, čekala by nás asi kilometr dlouhá cesta. Takže jsme zvolili transport v podvěsu pod vrtulníkem,” uvedl Savický.

Skalní údolí je v daném místě velmi hluboké a posádka LZS nemohla podvěs podle Savického spustit přímo k pacientovi. S pomocí hasičů záchranáři zraněného přenesli šetrně na druhou stranu skalního tunelu, u kterého se nehoda stala. „Tam už mohl být podvěs spuštěn, a vrtulník pak s chlapcem odlétl na místo, kde mohl přistát, pacienta naložit a dopravit k dalšímu ošetření do nemocnice v Hradci Králové,” uvedl Savický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám