Hlavní obsah

Před vězením za útok nožem utekl Ukrajinec z Česka domů. Tam zahynul ve válce

Chtěl se vyhnout několikaletému vězení za útok nožem na svoji přítelkyni v Plzni, a tak Roman Leskiv (46) utekl zpátky domů na Ukrajinu. Tam se pak stal jednou z obětí ruské invaze. Podle zprávy českého ministerstva vnitra zemřel loni v březnu ve vesnici Buzova, kde v té době řádily ruské okupační jednotky. Krajský soud v Plzni nyní trestní stíhání zastavil.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Krajský soud v Plzni

Článek

„Jeho smrt má souvislost s válkou na Ukrajině. Nevíme ale přesně, jestli zemřel jako civilní oběť, nebo padl coby voják. Máme k dispozici jeho úmrtní list a fotku hrobu,“ řekl Novinkám předseda senátu Krajského soudu v Plzni Tomáš Mahr, jehož senát se měl případem zabývat.

Původně byl Leskiv za zločin ublížení na zdraví potrestán plzeňským okresním soudem dvouapůlletým vězením. Po odvolání státního zástupce krajský soud rozsudek zrušil a věc předložil pražskému vrchnímu soudu s tím, že by se mohlo jednat o pokus vraždy.

Vrchní soud mu dal za pravdu a rozhodl, že příslušným místem k projednání obžaloby v první instanci je krajský soud.

„Než jsme stačili nařídit hlavní líčení, obdrželi jsme zprávu z odboru migrační a azylové politiky ministerstva vnitra, který obžalovanému zrušil trvalý pobyt na území České republiky s odůvodněním, že zemřel na Ukrajině,“ uvedl soudce s tím, že ke zprávě byl přiložen úmrtní list, podle kterého Leskiv zahynul v březnu 2022 ve vsi Buzova poblíž zmasakrované Buči v Kyjevské oblasti.

„Rovněž byla vyslechnuta jeho manželka, která předložila fotografii jeho hrobu z jeho rodiště v Drohobyči,“ stojí v usnesení o zastavení trestního stíhání.

Ze spisu vyplývá, že Leskiv napadl svoji družku v dubnu 2020 na ubytovně v centru Plzně.

„Se slovy, že ji zabije, na ni zaútočil nožem s čepelí dlouhou 12 centimetrů a pokusil se zasáhnout hlavu a krk. Napadená žena se snažila rány vykrýt, přičemž ji obžalovaný pořezal na rukou a způsobil vážná zranění,“ uvádí obžaloba.

Čech, který uprchl na Donbas bojovat za separatisty, dostal znovu 20 let za teror

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám