Hlavní obsah

Ukrajince viní z praní špinavých peněz. Soud v Plzni s vydáním do Francie váhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když letos v dubnu přišel Volodymyr Brailovskyj na cizineckou policii v Karlových Varech, aby si prodloužil pobyt v České republice, zřejmě netušil, že to jsou jeho poslední chvíle na svobodě. Ze služebny putoval před soudce, který jej poslal do vazby. Na 50letého Ukrajince byl totiž vydán evropský zatykač pro podezření, že byl součástí mezinárodní zločinecké skupiny, která v průběhu roku 2021 prala peníze z drogových obchodů.

Ukrajinec Volodymyr Brailovskyj u Krajského soudu v Plzni Video: Novinky

 
Článek

Ukrajinec ve středu znovu stanul před Krajským soudem v Plzni, který rozhodoval o tom, zda vyhoví žádosti francouzské justice o jeho vydání k trestnímu stíhání.

Jednání nakonec předseda senátu Pavel Fait odročil na neurčito s tím, že chce soud znát větší detaily případu. Brailovského dál ponechal ve vazbě.

„Popis skutku v zatykači je až příliš stručný na to posoudit, zda jsou splněny podmínky pro předání. Z tohoto důvodů budeme chtít od soudního dvora v Bordeaux informace týkající se bližší specifikace jednání dotyčného, kterým měl spáchat trestné činy, pro něž je předání žádáno,“ uvedl Fait.

Zadržený cizinec navíc před soudem řekl, že se svým vydáním do Francie nesouhlasí.

„Nerozumím tomu, co je mi kladeno za vinu. Spojil jsem se se svými právníky ve Francii, podle kterých neexistují dostatečné podklady pro mé obvinění. Já jsem nic nespáchal,“ prohlásil Brailovskyj, který má na území České republiky povolen přechodný pobyt od dubna 2021.

Foto: Novinky

Ukrajinec Volodymyr Brailovskyj na Krajském soudě v Plzni

Podle zatykače se měl Ukrajinec na území Francie podílet na legalizaci peněz pocházející z trestné činnosti spáchané v jiném státě.

„Účastnil se operací s cílem investovat, ukrýt nebo přeměnit výnosy z drogových obchodů,“ tvrdí francouzské úřady.

V jejich hledáčku se Brailovskyj objevil po zadržení kurýrů, kteří ilegálně přiváželi do Francie značné sumy v hotovosti ze Španělska a Nizozemska.

Jeden z nich označil Brailovského za člověka, který k tomu dával příkazy. Nasvědčují tomu i údaje ze zajištěných mobilních telefonů u podezřelých. Za trestné činy zločinného spolčení a praní špinavých peněz hrozí ve Francii 10 let vězení.

Obhájce Brailovského Viktor Ritikov požádal soud, aby jeho klienta propustil z vazby.

„Jak sám soud konstatoval, popis jednání, kterého se měl můj klient dopustit, je vágní. Za situace, kdy máme předávací řízení odročeno na neurčito, nevidím důvod, proč by měl být držen ve vazbě. Na území České republiky se zdržuje legálně, má tady rodinu a zajištěné zaměstnání,“ prohlásil Ritikov.

Podle něj je Brailovskyj člověk, který se nijak neskrýval a v Česku se pohyboval v rámci zákona.

„Šel si prodloužit pobytové oprávnění a byl zadržen, aniž by tušil, že je na něho ze strany francouzské republiky vydán nějaký zatýkací rozkaz. Ten byl vydán letos v lednu a testní řízení proti spoluobviněným probíhá na území Francie už přes rok a půl. Nikdo ho nikdy nežádal o výslech, nekontaktovali jej ani nehledali,“ dodal Ritikov.

Soud ale žádosti o propuštění Brailovského nevyhověl.

„Dospěli jsme k závěru, že důvody pro jeho zadržení trvají. Ta obava, že by mařil vydávací řízení, je tak silná, že vazbu nelze nahradit ani dohledem probačního úředníka, ani zákazem vycestovat do zahraničí, “ vysvětlil předseda senátu.

Ukrajinec na Tachovsku zabil svou družku. Se žalobcem chce jednat o trestu

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám