Hlavní obsah

Brutálně zkopal a okradl seniora, pak se nabodl na plot. Recidivista si odsedí 16 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za brutální pokus o vraždu, kdy poškozenému skákal a dupal po hlavě i krku, si třicetiletý recidivista Jan Čupori odsedí 16 let ve vězení se zvýšenou ostrahou. Takový trest mu ve čtvrtek vyměřil Krajský soud v Praze. Čupori poté chtěl zmlátit i svého známého, a nakonec se při přelézání plotu do azylového domu nabodl tak, že ho museli vyprostit hasiči.

Jan Čupori (vlevo) u souduVideo: Novinky

 
Článek

Čupori má podle verdiktu také podstoupit protialkoholní a protitoxikomanické léčení ambulantní formou a poškozenému musí zaplatit 56 tisíc jako bolestné.

„Soud měl zásadně ulehčenou situaci tím, že oba útoky měl nahrané na kamerových záznamech. Průběh obou útoků byl v obou případech naprosto jednoznačně prokázán,“ uvedl předseda senátu Jiří Wažik.

„Obžalovaný, byť ve stavu opilosti, byl jednoznačně odpovědný za své chování,“ uvedl soudce s odkazem na znalecký posudek, podle nějž Čuporiho ovládací ani rozpoznávací schopnosti nebyly vymizelé.

Zmlátil mladíka tak, že ochrnul. Vyšší moc, hájil se vyhazovač u soudu

Krimi

Wažik odmítl námitky obžaloby, že by měl být čin kvalifikován jako loupež (s újmou na zdraví). „Soud se přiklonil ke kvalifikaci, kterou zvolil státní zástupce, tedy ke spáchání loupežné vraždy ve stadiu pokusu,“ řekl soudce.

Čupori podle obžaloby loni v listopadu nedaleko železniční stanice v Nižboru na Berounsku brutálním způsobem zaútočil na sedmdesátiletého muže.

Přiběhl k němu, vrazil mu jednu pěstí takovou silou, až ho srazil na zem. Tam ho minimálně třináctkrát kopnul, z toho pětkrát velkou silou, a přidal dalších sedm ran pěstí.

Čupori po seniorovi snožmo a s výskokem skákal, brutálně mu dupal do oblasti krku a hlavy. Několikrát ho vzal a praštil s ním o dřevěný plot, dokud poškozený nezůstal bezvládně ležet.

Pak mu vzal peněženku s asi 12 tisíci korun a z místa činu odešel, aniž by se jakkoliv o poškozeného zajímal. Bundu s peněženkou i s penězi našli později na nádraží v Berouně.

Zmlácený si pomoc zavolal až po pěti hodinách

Obžalovaný oběti svým řáděním v podstatě rozkopal obličej a zlámal tři žebra. Po asi sedmi minutách od útoku se poškozený zvedl a z nádraží odešel domů, až po pěti hodinách zavolal na tísňovou linku.

„Z toho dne si v podstatě nepamatuju vůbec nic. Nevím, proč obžalovaný ten útok provedl, nevím, jak k tomu došlo,“ uvedl u soudu poškozený. „Na pomoc jsem se obrátil až kolem té deváté hodiny, kdy jsem se nějak zmátořil,“ podotkl také.

Čupori, který k případu odmítl vypovídat, u soudu pouze uvedl, že si je vědom, že poškozeného napadl, protože se poznal na kamerových záznamech. Odmítl však právní kvalifikaci.

Státní zástupce pro Čuporiho navrhoval trest při spodní hranici sazby, která v tomto případě činí patnáct až dvacet let.

Muž dostal za ubití manželky k smrti 14 let. Záchranku jí prý nevolal, aby nesvědčila

Krimi

Čuporiho obhájce Jaroslav Ortman připomněl, že se jeho klient v podstatě doznal k oběma činům, byť odmítl právní kvalifikaci trestného činu vraždy.

„Obžalovaný neměl na nohou nějaké kanady nebo těžké boty. Měl nějaké gumové crocsy, které se mu navíc vyzouvaly,“ podotkl také Ortman.

Právní kvalifikace vraždy je podle něj příliš drastická. „Podle mého názoru by se měla ta právní kvalifikace vrátit tam, kde byla na začátku, tedy loupež s těžkou újmou na zdraví,“ uzavřel Ortman.

„S paragrafem na vraždu taky nesouhlasím a chtěl bych využít svého práva se odvolat,“ prohlásil na závěr Čupori.

Další napadení jen po třech hodinách

Jen tři hodiny po brutálním útoku napadl Čupori přímo v nádražní hale v Berouně svého známého, se kterým seděl na lavičce. Najednou se zvedl a snažil se muže mlátit, což se mu nepodařilo jen díky aktivní obraně poškozeného.

„Potkali jsme se na nádraží, došlo mezi námi ke slovnímu konfliktu,“ komentoval to poškozený, podle kterého byl obžalovaný podnapilý.

Čupori s útokem přestal až poté, co dorazila nádražní ochranka. Za to byl obžalován z výtržnictví. Čuporiho nakonec našli po dalších čtyřech hodinách opilého a nabodnutého na plot azylového domu, až ho museli vyprostit hasiči.

K druhému skutku se Čupori bez okolků přiznal a tzv. prohlásil vinu. Čupori byl loni v létě odsouzen trestním příkazem k peněžitému trestu za výtržnictví. Už v minulosti byl odsouzen rovněž za výtržnictví k osmiměsíční podmínce.

Před čtyřmi lety dostal osmiměsíční podmínku, ve které se ale neosvědčil a jeho trest tak byl přeměněn na trest nepodmíněný.

Podle soudního psychiatra Vlastimila Tichého Čupori netrpí psychózou, v době činu neměl vymizelé rozpoznávací ani ovládací schopnosti, byť je měl kvůli alkoholu a opioidům snížené.

Podle Tichého je Čupori společnosti nebezpečný a navrhl pro něj protialkoholní a protitoxikomanické léčení ústavní formou.

Předstírali, že uhořel. Policie obvinila tři muže za umlácení squatera v Českém Krumlově

Krimi

Výběr článků

Načítám