Hlavní obsah

Brněnská dálnice zažila dopravní kolaps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Nejvytíženější dálnice v České republice D1 zažila ve středu dopravní kolaps gigantických rozměrů - převrácené kamióny, řetězové havárie a kolony vozidel dálnici zcela ucpaly. Dopravní nehody nejsou sice na dálnici nic neobvyklého, avšak když se k tomu přidá sněhová bouře, silný vítr a kamióny na letních pneumatikách, změní se dálnice z rychlostní komunikaci ve velké parkoviště.

Článek

Bez problémů je dopravní situace až po 50. kilometr ve směru na Brno. "Vozovka je po chemickém posypu. Dálnice je volně průjezdná v obou směrech," sdělil Novinkám před 21. hodinou operační důstojník dálniční policie v Mirošovicích.

Potíže prozatím na řidiče stále čekají v úseku 104. a 125. kilometr ve směru na Brno. "Je zde kolona vozidel, která se pomalu rozjíždí," informoval operační ve Velkém Beranově. "Na silnici je místy sníh," uvedl dále s tím, aby si řidiči dali pozor a věnovali řízení zvýšenou pozornost.

Husté sněžení a nepřizpůsobení jízdy podmínkám na silnici byly pravděpodobně nejčastější příčinou všech dopravních nehod, které dálnici v obou směrech zneprůjezdnily. Oba jízdní pruhy například zablokoval převrácený kamión na 130. kilometru ve směru na Brno. Mezi 119. a 130. kilometrem se poté srazilo několik osobních automobilů a další kamióny. Také okresní silnice, po kterých se řidiči obvykle vydávají při haváriích na dálnici, jsou i v těchto chvílích sjízdné s maximální obezřetností. Neprůjezdné byly kolem 18. hodiny silnice v okolí dálnice na Ždársku.

Ve sněhové bouři se na Pelhřimovsku srazily po 17. hodině dva kamióny. Podle ÚAMK se nehoda stala na 90. km ve směru na Brno. Dálnice byla v tomto úseku neprůjezdná a vozovka od 87. km silně namrzlá. Další nehodu kamiónu hlásil ÚAMK na 135. kilometru ve směru na Prahu o několik minut později.

Problémy v Ústí nad Labem

Prudký pokles teploty a husté sněžení zkomplikovalo dopravu v Ústí nad Labem. Kamióny na necelou hodinu zablokovaly stoupání v ulici Důlce. Jízdu na kluzkých silnicích ve městě nezvládlo několik řidičů. Městská hromadná doprava jezdí se zpožděním v řádu desítek minut. "Trolejbusy do některých částí města vůbec nevyjedou," řekl ČTK mluvčí ústeckého dopravního podniku Jiří Zdvořáček.

VÝSTRAHA

Meteorologové na svých internetových stránkách zveřejnili výstrahu. Vzhledem k tomu, že do České republiky od severu proudí velmi studený vzduch, budou v celé ČR silnice namrzat.

Výstaha platí do čtvrtka 12. 2. 18:00 hod.

Teploty na území Ústeckého kraje se ještě kolem poledne pohybovaly okolo plus tří stupňů Celsia, po 18:00 klesly na jeden až čtyři stupně pod nulou, přes noc se mají dostat až na minus devět stupňů Celsia. "Všechny vozy jsou v terénu," řekl ČTK dispečer krajské správy a údržby silnic Jan Mašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám