Hlavní obsah

Banální hádka přerostla v běsnění, za vraždu partnerky si muž odsedí 19 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K devatenáctiletému trestu odnětí svobody za vraždu partnerky odsoudil v úterý Krajský soud v Hradci Králové třiadvacetiletého Františka A. z Jičínska. Uznal ho vinným, že ženu letos v dubnu po banální hádce doslova utloukl. Na jejím těle napočítali soudní znalci řádově vyšší desítky ran. Muž má také pozůstalým zaplatit jako odškodné 4,2 milionu korun. Rozsudek není dosud pravomocný, neboť obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na případné podání odvolání.

Ztratil jsem nad sebou kontrolu, řekl obžalovaný z vraždy přítelkyněVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

K partnerské rozepři s tragickými následky došlo letos 5. dubna ve večerních hodinách v rodinném domě ve Starých Smrkovicích na Jičínsku. Obžalovaný, který pracoval jako řidič, napadl poškozenou minimálně rukou, ale zřejmě i nástrčným trubkovým klíčem. Přesný počet úderů, které jí zasadil, nedokázali určit ani soudní znalci. Žena na místě zemřela.

Příčinou běsnění obžalovaného byla přitom obyčejná hádka. Muže rozlítilo, že doma nebylo uklizeno. Obžalovaný u soudu uvedl, že po něm poškozená hodila trubkový klíč poté, co jí řekl, že s ní končí a odveze ji k matce.

„Obžalovaný popírá použití tohoto klíče během napadení, přiznává pouze facky, rány pěstí, kopání. Rozsah zranění vysvětluje opakovaným pádem ženy na trubkový klíč, brikety nebo kamna. Ale soudní znalec absolutně odmítl, že by si tyto rány mohla poškozená přivodit pádem, “ uvedl předseda senátu Petr Mráka a dodal, že jak se během hlavního líčení prokázalo, konflikt trval 1,5 hodiny.

Ztratil jsem nad sebou kontrolu, řekl obžalovaný z vraždy přítelkyně

Krimi

„Podle výpovědi svědka v 19:51 již probíhal minimálně verbální konflikt. Jeho konec ohraničuje čas 21:21, kdy obžalovaný volal záchranku. I když nelze říci, jak dlouho z toho trval fyzický kontakt,“ uvedl soudce s tím, že soud má za prokázané, že obžalovaný ženu tloukl kovovým trubkovým klíčem a to i tak, že jej použil, jako kdyby bodal nožem. A to doslova po celém těle, včetně hlavy.

Tělo vzdalo vůli žít

„Fyzický útok byl tak hrozivý, že organismus poškozené vypnul a ona zemřela,“ uvedl u soudu soudní znalec z oboru psychologie Jan Lašek a vysvětlil, že fyzická a psychická stránka lidského organismu jsou těsně propojeny.

„Fyzické útrapy mohly uspíšit její smrt. Byla to masivní úzkost. Ona v důsledku fyzického útoku vzdala jakoukoli obranu, její tělo vzdalo vůli přežít a jen útrpně čekalo na konec. Tato rezistence přitom může trvat i poté, co stresor, v tomto případě fyzické násilí, přestane působit. Zažil jsem případy, kdy se člověk po pominutí stresových podnětů najedl, šel si lehnout a pak najednou umřel. Tělo navenek fungovalo, ale osobnost byla rozpadlá,“ dodal Lašek.

„Za třicet let své soudní praxe jsem se nesetkal s tím, že by někdo takovým způsobem utloukl druhého člověka,“ zmínil soudce Mráka, když odůvodňoval, proč se trest pohybuje při vrchní hranici trestní sazby.

„Víte o tom, že jste agresivní, startovací, a nic jste s tím nedělal. Věděl jste, že má poškozená sníženou schopnost svého jednání, má psychické problémy. Ta holka se snažila v rámci svých schopností, a vy ve své samolibosti - já jsem macho, vše bude podle vás - jste se s ní hádal,“ zaznělo mimo jiné z úst soudce.

Jeden z vrahů z Tymákova je na svobodě. Prý se polepšil

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám