Hlavní obsah

Jeden z vrahů z Tymákova je na svobodě. Prý se polepšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelých deset let si Jaroslav Hrdlička (39) z Tymákova na Plzeňsku odseděl ve vězení za brutální vraždu přítele své nevlastní sestry, do které byl sám zamilovaný. Zbytek ze 14,5letého trestu mu šumperský okresní soud odpustil a na konci října jej podmíněně propustil na svobodu. Za mřížemi dál zůstává Hrdličkův mladší bratr Vojtěch, který dostal 19 let za ubití otce a macechy sekerou.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jaroslav Hrdlička u Krajského soudu v Plzni

Článek

„Odsouzený vykonal dvě třetiny uloženého trestu. Byla stanovena zkušební doba sedmi let a dohled probačního úředníka,“ potvrdil ve středu Novinkám mluvčí šumperského soudu René Braun. Jakékoliv šlápnutí vedle tak pro Hrdličku znamená návrat na Mírov.

„Soud má za to, že odsouzený již v průběhu výkonu trestu zejména svým chováním a plněním svých povinností prokázal polepšení. Byl vícekrát kázeňsky odměněn. Závěry znaleckého posudku nevylučují, že v budoucnu povede řádný život,“ doplnil Braun. Podle něj státní zástupce s rozhodnutím soudu souhlasil a vzdal se stížnosti.

K žádosti o podmíněné propuštění se připojil i ředitel věznice Mírov. „Jde o bezproblémového vězně s dobrou pracovní morálkou. Nevyhledává konfliktní situace a k dozorcům je slušný. V průběhu výkonu trestu byl přeřazen z režimu zvýšené ostrahy do ostrahy,“ citoval Braun vyjádření šéfa mírovské věznice.

Nevídaná brutalita a tři zbytečné hroby. Hrůzy z Tymákova jsou obrovskou rodinnou tragédií

Zloději životů

Hrdlička vraždil v září 2013. Soka v lásce praštil kladivem do hlavy a pak ho dvakrát bodl nožem do krku. Těla se potom zbavil v lese. „Způsob vražedného útoku lze považovat za zvlášť surový,“ uvedl při odůvodnění rozsudku předseda senátu Krajského soudu v Plzni Martin Kantor.

Vraždám, které spáchali bratři Hrdličkovi, se věnoval i díl podcastu Zlodějů životů. Vyprávění plzeňského kriminalisty Františka Müllera si můžete poslechnout v následujícím přehrávači. Všechny díly Zlodějů životů najdete zde.

Hrdlička napadl muže v dodávce, když společně jeli na melouch. „Cestou jsme se hádali kvůli Veronice, on říkal, že už se mu nelíbí, že přibrala a že vypadá jako kluk. Já jsem řekl, že ji miluju, a pak jsem ho udeřil zezadu kladivem. Už nevím kolikrát. Pak jsem sáhl po noži a bodl jsem ho,“ popsal Hrdlička soudu, jak se vražda udála.

„Po chvíli mi došlo, co se vlastně stalo. Chtěl jsem ho odvézt do nemocnice. Jenže mi došlo, že to by byl konec,“ dodal. Tělo muže odvezl do lesa mezi Šťáhlavice a Kornatice, kam jej odtáhl do křoví. Mrtvolu našel až po několika dnech houbař.

Za vraždu ze zhrzené lásky si muž z Tymákova odsedí 14,5 roku

Krimi

Reklama

Související témata:
Tymákov
Sok v lásce

Výběr článků

Načítám