Hlavní obsah

Důvěřivá žena z Moravy naletěla falešnému oscarovému herci

Právo, Miroslav Homola

Případ napálené uživatelky sociálních sítí vyšetřují kriminalisté na Moravě, žena podle vyšetřovatelů poslala 180 tisíc korun člověku, který se vydával za oscarového herce Rami Maleka. Podvodník jí slíbil, že za ní dorazí, potřebuje ale pomoci s letenkou a ubytováním.

Podvodník se vydával za oscarového herceVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Na důvěřivé Moravance vylákal téměř dvě stě tisíc. „Pachatel během komunikace ženě slíbil, že za ní určitě přiletí, a požadoval na ní kvůli tomu několik tisíc dolarů. Na letenky, na agenta, na ubytování a clo. Žena mu nakonec poslala v přepočtu asi 180 000 korun a zůstaly jí jen oči pro pláč,“ popsal poslední případ brněnský kriminalista Ladislav Rozík.

Foto: Profimedia.cz

Rami Malek s Oscarem za roli Freddieho Mercuryho ve filmu Bohemian Rhapsody.

Podobných útoků především na ženy přibývá.

„Zlato, právě začal útok teroristů na moji základnu, musím končit a jít, doufám, že se brzo setkáme.” Takové a jiné bajky píší na sociálních sítích podvodníci, velmi často z Afriky, nebo některých asijských zemí, kteří špatnou češtinou loví důvěřivé ženy v českých vodách. Vydávají se za americké vojáky či lékaře na misi v konfliktních zemích, diplomaty, pracovníky OSN, či vysoké úředníky evropského parlamentu a podobně. A bývají často úspěšní.

„Tito lidé si obvykle na sociálních sítích vyhlédnou jako oběť ženy, které se prezentují bez partnera či rodiny. Postupně si s ní začínají dopisovat, naváží vztah, a přitom používají legendy, aby byly pro ženy co nejvíce zajímaví. Těchto případů na všech sociálních sítí přibývá. Dopadení takových pachatelů je vždy velmi obtížné,” popsal Rozík.

Dalším typem internetových podvodů je rozsáhlý a stále probíhající případ, kde už nejde o pachatele vyjadřujícího se pomocí překladače špatnou češtinou. V rozsáhlém podvodu, při kterém zaútočil zjevně český pachatel na víc jak 130 firem je škoda vyčíslena na jedenáct milionů korun.

„Tento pachatel si vybírá na internetu větší, solidně vyhlížející firmy. Zjistí si, kdo je jednatelem či ředitelem takové firmy a pak začne úkolovat další osoby, které mohou disponovat firemními penězi jménem těchto vedoucích pracovníků. Obvykle zadá příkaz k provedení neodkladné platby, většinou požaduje od dvou set to tří set tisíc,“ popsal šéf odboru kybernetické kriminality jižní Moravy Stanislav Kovárník.

K přesunu peněz pachatel používá bílé koně, tedy lidi, kteří si za vidinu obvykle patnácti tisíc měsíčně zřídí účet, ke kterému má podvodník přístup a ukradené sumy odtud přesunuje jinam. „V tomto případě figuruje už padesát lidí, kteří se takto podílejí na legalizaci výnosů z trestné činnosti, za což mohou být potrestání třemi až osmi lety vězení,“ uvedl kriminalista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám