Hlavní obsah

Advokáta Teryngela žene policie před soud kvůli daňovým únikům

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protikorupční policie chce postavit před soud pražského advokáta Jiřího Teryngela a další tři muže kvůli údajnému více než stomiliónovému daňovému úniku při obchodu s cigaretami za tři čtvrtě miliardy korun a také pro vydírání firmy podnikatele Martina Ulčáka. Všem hrozí až dvanáct let za mřížemi.

Foto: Petr Horník, Právo

Advokát Jiří Teryngel

Článek

Státní zástupce míní návrhu policie vyhovět a obžalobu podat co nejdříve. Informace Práva ve čtvrtek potvrdila mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze Irena Válová s tím, že dozorový žalobce obdržel návrh od protikorupční policie tento týden.

Návrh na obžaloby celkem čtyř osob

„Návrh na podání obžaloby se týká celkem čtyř osob. U všech jde o trestný čin krácení daně, u tří z nich také o vydírání, u jednoho o porušování povinnosti při správě cizího majetku a u jiného zase o návod k tomuto trestnému činu,“ upřesnila Právu Válová.

Policie viní Teryngela z prvních dvou trestných činů. „Státní zástupce v nejbližších dnech podá obžalobu,“ doplnila Válová s tím, že žalobce s návrhem policie souhlasí.

Škoda na dani činí podle dřívějšího vyjádření mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka téměř 118 miliónů korun.

Společně s Teryngelem detektivové navrhli postavit na lavici obžalovaných podle informací Práva také bývalého spolumajitele jedněch zkrachovalých hutí a dva slovenské podnikatele.

„Ničeho nezákonného jsem se nedopustil“

„S tím jsem počítal. Podám naopak návrh na zastavení mého trestního stíhání, který jasně zdůvodním. Samozřejmě s tím obviněním nesouhlasím, ničeho nezákonného jsem se nedopustil,“ reagoval  pro Právo Teryngel.

Případ se týká obchodu s cigaretami z března roku 2007. Teryngel tehdy právně zastupoval společnost Letka Team, která cigarety v hodnotě tři čtvrtě miliardy prodávala, ale podle policie neodvedla více než stomiliónovou daň z přidané hodnoty.

Teryngel podepisoval smlouvy za svého klienta, kterým je další z obviněných, bývalý spolumajitel hutí. Zbylá dvojice obviněných jsou slovenští podnikatelé, kteří následně společnost Letka Team koupili.

Vydírání podnikatele Ulčáka se rovněž týká zmíněného obchodu. Teryngel již dříve Právu řekl, že žádný nátlak na Ulčáka nečinili.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám