Hlavní obsah

Otce téměř ubil boxerem, pak ho udusil pytlem na odpadky. Dostal 16,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprve svého dvaasedmdesátiletého otce brutálně zmlátil boxerem. Pak mu nasadil na hlavu igelitový pytel na odpadky, pod kterým se udusil. Tak ve stručnosti zní popis vraždy, kterou na svém otci spáchal v lednu letošního roku v Hustopečích na Břeclavsku padesátiletý Dušan K. Krajský soud v Brně ho za to v pondělí poslal do vězení na šestnáct a půl roku.

Obžalovaný muž přichází k souduVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Vrahovi, který ve svém vystoupení často opakovaně vysvětloval, že čin, kterého lituje, byl vyvrcholením dlouhodobého strachu z údajně tyranského otce, který mu dělal naschvály a kterého se prý bál už od dětství, hrozil trest dvanáct až dvacet roků. Muž se plně doznal a požádal senát o uzavření prohlášení o vině, což obvykle vede k vynesení nižšího trestu. Někdy i pod hranicí daného rozpětí sazby.

To však státní zástupce Ivan Hrazdíra ve své závěrečné řeči odmítl s tím, že i přes projevenou lítost šlo o čin, který se vyznačoval mimořádnou brutalitou, kdy vrah nechal udusit krvácejícího, ale ještě stále žijícího otce. „Musel to být nepředstavitelný pocit bezmoci. Pocit, který nikdy nemohl zažít padesátiletý obžalovaný, který vylíčil na rozdíl od svědků svého otce jako monstrum, jehož se v dětství údajně bál,“ uvedl státní zástupce.

Na Teplicku ubodal syn svého otce

Krimi

V pohnutkách, které k vraždě vedly vylíčil Dušan K. nejen údajné pocity z dětství, ale i situaci před skutkem. To se totiž do bytu svého otce nastěhoval poté, co nějaký čas žil jinde.

„Chtěl jsem se vrátit do svého pokoje, do bytu. Otec mě všude pomlouval mezi příbuznými a známými. V opilosti na mě křičel, neustále bouchal dveřmi či na zeď a podobně. V ten den na mne zase křičel, vytáhnul jsem pepřový sprej, nastříkal jsem mu na brýle a pak ho poslal do koupeny umýt si oči. Myslel jsem, že je to vyřízené, ale on pokračoval. Asi mě chytl nějaký amok, a když jsem v kapse nahmatal boxera, kterého jsem nosil, tak jsem ho vytáhnul a několikrát udeřil. Pětkrát, šestkrát nevím. Otec si v koupelně oplachoval krev a já si uvědomil, že by mohl zavolat policii, Tak jsem mu nasadil pouta. Ani se nebránil a stále měl nějaké poznámky. Snažil se mě vytočit. Vzal jsem ten igelit a ukončil to,“ popsal muž, který není podle znalců závislý na drogách či alkoholu a za své jednání je plně odpovědný.

Po činu tělo mrtvého zabalil, uložil v obýváku, vyklidil svůj pokoj a odešel. Do vazby se dostal v květnu, poté co byl nalezen v Německu.

I to byl jeden z důvodů, proč soud zamítl jeho propuštění z vazby. Vrah se totiž proti výši trestu odvolal, takže verdikt posoudí Vrchní soud. „Ačkoli to často nedělám, tentokrát musím dát za pravdu obžalobě, a i přes přijaté prohlášení o vině nemůžeme vzhledem k okolnostem případu včetně zákeřnosti jednání udělit trest na spodní hranici sazby,“ zdůvodnila rozsudek předsedkyně senátu Dita Řepková.

Před lety zavraždil dceru, teď týral nevlastní syny

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám