Hlavní obsah

Živnostníci budou mít nárok na peníze z bonusu i Antiviru, schválili poslanci

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Živnostníci s nárokem na takzvaný kompenzační bonus budou moci dostávat zároveň peníze z programů Antivirus nebo COVID-Nájemné. Na návrh senátorů v úterý kývla Sněmovna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

„Změna zákona o kompenzačním bonusu, kterou navrhl Senát, mění pravidlo, podle něhož nárok na kompenzační bonus nevzniká v případě, že byla za stejný den čerpána i jiná podpora,“ představila změnu na plénu šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO).

Kdo bude očkovat? Kde se bude očkovat? STAN tepe Babišovu vládu

Koronavirus

Novela tak umožní u osob samostatně výdělečně činných (OSVČ) souběh kompenzačního bonusu s Antivirem, ošetřovným pro OSVČ a s COVID-Nájemným. „Bude to zpětně za všechna podzimní období,“ sdělila k tomu Schillerová.

Opozice pak zkritizovala na plénu ministryni financí za to, že dříve odmítla podobný opoziční návrh, který se projednával ve Sněmovně.

Sněmovna dala šanci omezení vzniku a vymáhání dluhů dětí

Domácí

„My jsme předkládali 26. listopadu obdobný návrh. Tehdy ale paní ministryně řekla negativní stanovisko. Druhý den už ale připustila, že je změna jejího stanoviska možná. Od té doby uběhly tři týdny. Po tu dobu ale mohli mít již OSVČ jistotu, že bude souběh možný,“ prohlásil například Vojtěch Munzar (ODS).

Senátní návrh je pak součástí novely zákona o spotřebních daních, která do budoucna osvobozuje pivovary od spotřební daně za vylité nebo jim vrácené pivo. Novelu nyní dostane na stůl prezident Miloš Zeman.

Reklama

Výběr článků

Načítám