Hlavní obsah

Zpět mezi premianty. Česko má jedno z nejlepších reprodukčních čísel v Evropě

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory poměrně úspěšně zvládnuté první vlně koronaviru bylo Česko v posledních dvou měsících kvůli rekordním číslům spíše odstrašujícím příkladem. Nyní se země vrací mezi premianty v boji s virem SARS-CoV-2. Reprodukční číslo kleslo na 0,8 a v tomto ukazateli patří Česko v Evropě mezi nejlepší.

Článek

Na interkativní mapě, která zachycuje reprodukční číslo v jednotlivých evropských státech, má Česko bledý odstín naznačující, že jeho hodnota je nízká. Mapa vychází z dat platných k 31. říjnu, kdy ČR měla ještě reprodukční číslo 1,0.

Společně s Českem se nejnižším reprodukčním číslem, které uvádí, kolik dalších osob v průměru infikuje jeden nakažený, může chlubit také Belgie. V obou případech se jedná o státy, které měly v posledních měsících nejvyšší přírůstky nakažených a tím i vysoké reprodukční číslo. Na špici se drží ještě Irsko.

Skvělá zpráva: Reprodukční číslo kleslo na 0,8. Začne se uvolňovat

Domácí

V Česku reprodukční číslo zvolna klesá zhruba od poloviny října, kdy bylo na hodnotě 1,5. Pod 1 se poprvé dostalo minulou neděli. Nyní už bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula přitom hodnotu 0,8 stanovil jako zlomovou, aby mohlo dojít k postupnému rozvolňování restrikcí.

Přesto vláda požádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který momentálně platí do 20. listopadu.

Situace v USA je zoufalá

Amerika

Belgie český vývoj epidemie v podstatě kopírovala. Reprodukční číslo tam v polovině října dosáhlo hodnoty 1,56. Křivku ale země zploštila přece jen o něco rychleji než Česko. V pátek se Belgie poprvé dostala pod hranici 1.

Ve většině Evropy se naopak reprodukční číslo momentálně zvyšuje. Skokově přibývá nakažených například ve Švýcarsku. Ke konci října se nejvyšším číslem R „pyšnilo“ Srbsko – 1,6. V mnoha státech navíc podle předpovědí bude číslo R ještě stoupat.

Reklama

Výběr článků

Načítám