Hlavní obsah

Zavřený podnik už na peníze od státu nedosáhne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Vinograf provozuje v centru Prahy dva vinné bary. Doposud mohla čerpat od státu peníze na nájemné, brzy už to ale možné nebude. Program Covid Nájemné totiž právě končí a nahradí jej, stejně jako i další podpůrné programy, dva programy nové.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V těch ale budou moci podnikatelé čerpat podporu pouze v případě, že jim v 1. čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 nebo 2020 poklesl obrat o polovinu. A to Vinograf, který dosud čerpal také z programu Covid Gastro, nesplňuje.

„Program Covid Nájemné byl pro nás důležitou podporou. Oba naše vinné bary sídlí v centru Prahy, kde je nájem vysoký a je výraznou výdajovou položkou. Proti roku 2019 evidujeme k dnešnímu dni ztrátu ve výši 45 procent a je jen otázkou času, jak dlouho budeme schopni tuto ztrátu dále financovat,“ sdělila Právu výkonná ředitelka Vinografu Kateřina Holnová.

Krize kosí podniky v centru Prahy. Největší vlna krachů přijde na podzim

Domácí

Takový osud podle profesních organizací čeká mnoho firem, potrestány budou zejména ty, které se snažily přežít třeba prodejem přes okénka nebo internet. „Vstupní podmínka poklesu obratu o 50 procent znamená pro spoustu nájemců vylučovací kritérium,“ řekl Právu předseda Asociace nákupních center Jan Kubíček.

Podnikatelé: Nerozumíme tomu

Dodal, že třeba restaurace, které prodávají přes okénko, mají náklady na obrat vyšší, neboť musí platit rozvážkovým službám až 30 procent obratu. „To jim pak mnoho nezbude, a ještě nic nedostanou. A to vše za to, že se snaží uchovat provoz, zaměstnance a alespoň nějak uspokojit potřebu lidí,“ doplnil.

„Nerozumíme tomu, proč tak úspěšný program, který pomohl zachránit naše odvětví před katastrofou, byl nyní vypuštěn a nahrazen,“ řekl Kubíček.

PES po čtvrt roce ukazuje trojku. Kdyby se jím vláda řídila, restaurace by otevíraly

Domácí

Kvůli konci programu Covid Nájemné podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků ČR mnoho podnikatelů skončí. „Byl to zásadní program, který nám hodně pomohl. Nájem je po mzdách největším z nákladů,“ řekl Právu Kastner. Doposud podle něho programy kryly podnikatelům asi dvě třetiny fixních nákladů, teď to bude nejvýš polovina.

Podnikatelé si budou nově moci vybrat jeden z programů Covid Nepokryté náklady a Covid 2021. V Covid Nepokryté náklady budou mít nárok na proplacení 60 procent nákladů, v Covid 2021 potom na 500 Kč na zaměstnance a den, nejméně ale 1500 Kč denně. Žádat bude možné u Covid 2021 od 12. dubna, u Covid Nepokryté náklady od 19. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám