Hlavní obsah

Krize kosí podniky v centru Prahy. Největší vlna krachů přijde na podzim

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, az

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bez krátkých pauz už déle než rok musejí mít restaurace v Česku zavřeno. Vysoké nájemné jim přesto nikdo neodpustí a vládní kompenzace hradí pouhý zlomek obvyklých zisků. Mnozí podnikatelé na Praze 1 už proto provoz svých restaurací vzdali, těm ostatním pomalu docházejí rezervy. Podle Hospodářské komory Prahy 1 začne na podzim masové uzavírání.

Podniky na Praze 1 krachují. Hlavní vlna zavírání přijde na podzimVideo: Novinky

 
Článek

Turismus se téměř zastavil a většina zaměstnanců zůstává doma na home officech – centrum Prahy se tak vyprázdnilo. Výdělek z okénkového prodeje činí jen zlomek běžného obratu kaváren a restaurací. Postupně se tak blíží nevyhnutelné – definitivní uzavření.

Otevření restaurace Šeberák už policie prověřuje jako trestný čin

Krimi

Hlavní příval zavírání Hospodářská komora Prahy 1 odhaduje na podzim. „Kritický okamžik nastane, až podpory nejrůznějšího typu skončí,“ uvádí Marek Beneš, místopředseda komory . „Já to odhaduji na podzim letošního roku a obávám se, že pokud se nevrátí masový turistický ruch, může dojít k tomu, že bude masový odliv.“

„Podnikatelé potřebují vidět světlo na konci tunelu, koncepci, vizi a především to, co bude po covidu,“ dodává.

Foto: Novinky

Okénka a vydávání jídel s sebou prý podnikatelé nespasí.

Někteří podnikatelé museli byznys vzdát už teď. „Udržet kavárnu s nájmy na Praze 1 nebylo reálné,“ popisuje Libka Šafránková, která se svými společníky dva měsíce před začátkem pandemie otevřela v centru Prahy švédskou ekologickou kavárnu Kikkaffe.

Po dvouleté přípravě na otevření a investici v řádech milionů korun kavárna nakonec nepřežila ani do začátku druhé vlny koronaviru. Majitelé se rozhodli ji zavřít ještě v čase letního rozvolnění, protože očekávali, že na podzim se opatření opět zpřísní.

Vládní podpora k udržení podniku příliš nepomohla, umožňovala čerpat pouze částečné příspěvky na některé zaměstnance. „Zásadní problém byl ale v tom, že nás nepodpořili majitelé prostor,“ uvádí Libka Šafránková.

Jednu ze svých poboček už musel trvale uzavřít i vlastník restaurace Vinograf Jan Horešovský. „První vlnu jsme přežili, ale vytvořily se tam takové dluhy, které by ani v budoucnu při normálním provozu neumožnily provozovnu uvést v život,“ vypráví. Druhou restauraci zatím udržuje. Vládní kompenzace tvoří osm procent běžného obratu podniku, okénkový prodej zhruba deset procent.

V lednu skončilo o polovinu více podnikatelů než před rokem

Ekonomika

„Kdyby omezení mělo trvat ještě přes Nový rok, myslím, že to bude finále v podstatě pro všechny,“ říká Jan Horešovský s tím, že se snaží pobírat veškeré kompenzace, které stát nabízí, podle něj ale nefungují.

Aby podnikatelům z centra Prahy situaci ulehčil, odpouští jim od 1. ledna 2021 na šest měsíců Úřad městské části Praha 1 alespoň 30-50 % nájemného. Tato sleva se týká těch nájemců nebytových prostor, kteří zajišťují služby občanské vybavenosti a veřejného stravování nebo provozují kulturní zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám