Hlavní obsah

Za protekční očkování hrozí na Slovensku pokuta více než čtvrt milionu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Pokuta ve výši 10 tisíc eur (262 tisíc korun) hrozí očkovacímu centru na Slovensku, pokud někdo dostane vakcínu přednostně mimo pořadník. Vláda v pondělí vypracovala příslušný zákon v reakci na protekční očkování bývalé tenistky Dominiky Cibulkové (31) a dalších slovenských sportovců.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Slovensko začalo očkovat loni na sklonku roku, a to 26. prosince. Přístup k vakcíně mají zatím jen zdravotníci a pracovníci tzv. kritické infrastruktury. Od příštího pondělí se začnou očkovat také klienti domovů sociálních služeb. „Nemocnice musí respektovat národní strategii očkování,“ nechal se slyšet ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Zatím bylo na Slovensku očkováno téměř 40 tisíc lidí.

Sportovci na Slovensku předbíhají ve frontě na vakcínu

Koronavirus

Bouři nevole vyvolalo minulý týden protekční očkování Cibulkové a jejího manžela. Cibulková se dodatečně omluvila a s ministerstvem zdravotnictví se domluvila, že bude jako dobrovolnice pomáhat při testování lidí. Zapojí se rovněž do informační kampaně na podporu očkování.

Protekce při očkování? Vakcínu dostala 31letá slovenská tenistka

Evropa

Minulý týden dostali přednostně vakcínu také další slovenští sportovci, členové slovenského čtyřkajaku. „Přednostní očkování nám zajistilo ministerstvo vnitra, protože jsme členy sportovního centra policie. Příští měsíc chceme odjet na soustředění do Kalifornie, které je pro nás klíčové v přípravě na olympiádu v Tokiu. Kdybychom nebyli očkováni, mohli by nám dělat problémy a nechceme riskovat, že nás odmítnou,“ řekl kajakář Erik Vlček.

Na Slovensku zaznamenali za úterý 3576 nových potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2 a v souvislosti s koronavirem zemřelo 61 lidí. V nemocnicích je 3082 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 238 na JIP a 253 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 215 055 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 3163 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám