Hlavní obsah

Za páskou v obchodech skončily někde i roušky. Opatření vyvolalo zmatek, míní Prouza

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Obchody s potravinami mohou mít i po zpřísnění opatření otevřeno, ale obuv, elektroniku či papírenské potřeby, jež některé z nich také nabízely, od 27. prosince prodávat nesmějí. Někde toto zboží úplně odstranili, jinde ho prostě oddělili páskami. Za nimi někde trochu paradoxně skončily i roušky. Štáb Novinek s kamerou v pondělí natáčel, jak to v obchodech nyní vypadá a co na to říkají zákazníci.

Jak se obchody vypořádaly s tím, že některé zboží nesmějí prodávatVideo: Novinky

 
Článek

Na pásky, které zákazníkům napovídají, který sortiment si nemohou koupit, vsadili třeba v Tescu v pražském Edenu. Zatímco třeba k dezinfekci se tu zákazník běžně dostane, látkové roušky, které tu nabízejí rámci své módní značky, skončily za páskou.

„Tento sortiment je celý přehrazený, takže k němu zákazníci nemají přístup,“ řekl Novinkám mluvčí Teska Václav Koukolíček, podle nějž ale lze v obchodě pořídit jednorázové roušky.

„Nesmíme prodávat hračky, oděvy, obuv, knihy, částečně elektroniku nebo papírenský sortiment,“ doplnil.

Havlíček: Supermarkety nemají suplovat elektro či obuv

Domácí

Na ochranné pomůcky za páskou upozorňovali čtenáři Novinek i v případě Kauflandu, podle řetězce však muselo jít o selhání lidského faktoru.

„Sortiment roušek a respirátorů zůstává nadále v běžném prodeji. Zákazníkům se za toto nedopatření omlouváme. Všechny naše prodejny byly informovány,” uvedla na dotaz Novinek mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Foto: Čtenář Novinek, Novinky

Mezi věci, které se nesmí prodávat, se dostaly i respirátory

Roušky či respirátory se prodávají dál ve většině obchodů. „Máme je normálně k dispozici v regálech i u pokladen. Zákaz se totiž netýká drogistického zboží,“ vysvětlila Novinkám mluvčí řetězce Globus Lutfia Volfová.

Bez pásek si s novými opatřeními poradil řetězec Lidl, kde „zakázané“ zboží není vůbec vystavené.

„Nepotravinářské zboží, kterého se zákaz prodeje týká, jsme přemístili do skladů. Na prodejní ploše jsou místo těchto artiklů umístěny vybrané potraviny,“ sdělil Novinkám mluvčí Lidlu Tomáš Myler.

Vláda vytvořila systém, ve kterém se nikdo nevyzná, tvrdí Svaz obchodu

Koronavirus

Většině zákazníků pražského Tesca, které Novinky oslovily, nová opatření nevadila. „Já s tím souhlasím. Maloobchodníci by byli jinak znevýhodnění,“ uvedl jeden z návštěvníků.

„Někdy mi to připadá zbytečné, ale aspoň se tady nebude shlukovat hodně lidí,“ poznamenala další zákaznice.

Prouza: Vyvolává to zmatek 

Nová opatření naopak zkritizoval prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Vyvolává to strašný zmatek. Vláda neřekla konkrétně, co je povoleno a co je zakázáno. Nechala to na interpretaci,” řekl Novinkám.

Obchody chceme udržet otevřené, říkal Prymula v úterý. Ve středu je zavřel

Koronavirus

Občas podle něj není jasné, co vůbec mohou obchody prodávat. „Řešili jsme například, jestli se mohou vůbec prodávat autosedačky,” dodal.

Zákazníkům se pak podle něj vysvětluje nejhůře například to, jak pomůže v boji s covidem to, že nemohou koupit dětem pastelky. „Smysl to nemá. To, že udělala vláda gesto vůči malým obchodům je sice hezké, ale nebyl důvod zavírat ani ty,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám