Hlavní obsah

Výrobci vakcín utržili stamiliardy

Farmaceutické firmy Pfizer, BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson odhadují, že letošní rok uzavřou s tržbami za vakcíny proti covidu-19 ve výši 65,6 miliardy eur (1,7 bilionu korun). To je více než dvojnásobek tržeb celého sektoru vakcín v období před covidem, shrnul server španělského listu El País, jenž vyšel z údajů od firem i informací agentur Reuters a Bloomberg.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jmenované společnosti, jejichž vakcínami se očkuje i v České republice, letos prodají nejméně 5,9 miliardy dávek a vzhledem k výraznému růstu prodejů mohou letošek označit za „zlatý rok“, uvedl list. Důvodem je hlavně velký zájem o posilující dávky očkování i v souvislosti s obavami z nové varianty omikron.

Jsme pyšní na naše finanční výsledky, ale ještě daleko víc na pozitivní dopad na lidské životy
Albert Bourla, Pfizer

Tržby americké společnosti Pfizer z vakcín budou dvojnásobné než loni. Polepšila si též německá firma BioNTech, která vakcínu pro Pfizer pomohla vyvinout. Na tržbách z prodejů covidových vakcín zmíněných firem získala tato dvojice přes 70 procent. Látkou od Pfizer/ BioNTech se nejčastěji očkuje v tuzemsku.

Pfizer testuje třetí dávku u dětí do pěti let. Dvě dost nechrání

Zahraniční

Dohromady má jít o tři miliardy dávek za 47 miliard eur (1,2 bilionu Kč). Samotný Pfizer odhadl letošní tržby z vakcín na 36 miliard dolarů (805 mld. Kč) a z dosavadních objednávek na rok 2022 na dalších 29 miliard USD (649 mld. Kč).

„Jsme pyšní na naše finanční výsledky, ale ještě daleko víc jsme pyšní na jejich pozitivní dopad na lidské životy po celém světě,“ uvedl ředitel Pfizeru Albert Bourla.

V listopadu akcie Pfizeru na burze v New Yorku posílily o 23 procent, šlo o nejlepší měsíc za 30 let, upozornila agentura Bloomberg. Tehdejší růst dává do souvislosti s obavami z viru HIV, na který Pfizer vyvíjel lék.

Akcie v USA posílily díky příznivým zprávám o vakcíně firem Pfizer a BioNTech

Ekonomika

Moderna prodala přes 800 milionů dávek za 14 až 15 miliard eur (353 až 378 mld. Kč). Johnson & Johnson počítá s tržbami kolem 2,2 miliardy eur, AstraZeneca s dvěma miliardami eur (50 mld. Kč).

Dohromady se podle odhadů Oxfordské univerzity ve světě podá přes 8,6 miliardy vakcín, když se k výše uvedeným připočtou jinde ve světě používané čínské vakcíny Sinopharm, ruský Sputnik nebo kubánské vakcíny.

Se zpožděním do rozjetého vlaku naskakují výrobci nových vakcín proti covidu jako Novavax, Sanofi, Merck či GSK. Další příležitostí pro tyto firmy jsou léky na zmírnění průběhu nemoci covid-19.

Evropská komise schválila vakcínu Novavax

Koronavirus

Jak už Právo upozornilo, pokud se však podíváme na celý farmaceutický trh se všemi léky, tak vakcíny navzdory pandemii většinu příjmů netvoří. Podle webu Statista budou tržby z vakcín činit zhruba jen desetinu celosvětového prodeje léků, který by měl za letošek přesáhnout bilion dolarů (23,5 bilionu Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám