Hlavní obsah

Pfizer testuje třetí dávku u dětí do pěti let. Dvě dost nechrání

Třetí, posilovací dávce vakcíny proti covidu-19 se nejspíš nevyhnou ani děti. Dvoudávková vakcína firem Pfizer a BioNTech totiž nevyvolala v rámci testovací studie u některých dětí od dvou do pěti let dostatečnou imunitní reakci. Výrobce tak studii upraví, přidá třetí dávku. Společnosti to uvedly ve svém pátečním prohlášení.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Pfizer/BioNTech

Článek

Dvě dětské dávky vakcíny Pfizer/BioNTech vyvolaly silnou imunitní reakci u dětí mladších dvou let. Výsledky studie byly srovnatelné s těmi u věkové kategorie 16 až 25 let. Jinak tomu ale bylo u dětí od dvou do pěti let, kde očekávaná imunita nebyla tak silná, uvedly společnosti v tiskové zprávě.

Na základě stanoviska nezávislých poradců tak výrobce rozhodl, že studii upraví pro všechny děti od šesti měsíců do pěti let, která bude nově zahrnovat třídávkové schéma.

Američané by se měli prioritně očkovat mRNA vakcínami

Amerika

„Studie nyní bude zahrnovat vyhodnocení třetí dávky s obsahem tří mikrogramů nejméně dva měsíce po druhé dávce dvoudávkové série, aby byla zajištěna vysoká úroveň ochrany v této mladé věkové skupině,“ uvedly společnosti v prohlášení.

Standardní dávka vakcíny od Pfizeru pro lidi starší 12 let je 30 mikrogramů. Pro děti od pěti do 11 let snížila společnost množství na jednu třetinu, pro děti do pěti let dokonce na tři mikrogramy.

Do Česka dorazily první vakcíny pro děti

Koronavirus

Prvotní data naznačovala, že i menší dávka vyvolá u dětí silnou imunitní reakci a zároveň minimalizuje riziko vedlejších účinků. Novější údaje nicméně ukazují, že režim malých dávek nevyvolal očekávanou imunitní odpověď u kategorie dva až pět let. Proto se Pfizer rozhodl ke změně a přidal do studie třetí dávku.

Výsledky až příští rok

„Pokud bude studie tří dávek úspěšná, společnosti Pfizer a BioNTech očekávají, že v první polovině roku 2022 předloží regulačním orgánům údaje na podporu Povolení pro nouzové použití (v USA ho dává Úřad pro kontrolu potravin a léčiv, pozn. red.) pro děti ve věku od šesti měsíců do pěti let,“ dodaly Pfizer/BioNTech.

Původní termín přitom podle ředitele Pfizeru Alberta Bourly počítal s koncem tohoto roku. Kvůli změně ve studii se tak schválení bezpečného podání vakcíny mladším dětem opozdí.

Krok Pfizeru kritizoval vakcinační expert Paul Offit z Dětské nemocnice ve Filadelfii. Podle něj dosavadní důkazy ukazují, že dvoudávková vakcína stále děti chrání před závažným průběhem nemoci.

„Pro mě je cílem této vakcíny prevence před závažným onemocním,“ citoval ho server NBC News s tím, že tuto myšlenku s ním mnoho lidí nesdílí. „Cílem už není jen ochrana před vážným onemocněním, ale ochrana před infekcí. Takový cíl nemáme pro žádnou jinou vakcínu,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám