Hlavní obsah

Konec respirátorů o prázdninách? Zatím nejisté, upozornil Vojtěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoliv ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na začátku měsíce předpokládal, že by se od 1. července mohly nosit v obchodech a veřejné dopravě místo respirátorů jen roušky, změna ještě není jistá. Podle Vojtěcha se část odborníků obává mutací a výměnu respirátorů za roušky nedoporučuje.

Foto: Novinky

Roušky v MHD (ilustrační foto)

Článek

„Zatím stanovisko odborníků není úplně jednoznačné. Požádal jsem i kolegy ze skupiny MeSES, kde je to tak půl na půl. Klinická skupina ministerstva zdravotnictví taktéž není rozhodnutá,” uvedl v pátek ministr. Důvodem, proč se odborníci neshodnou, je podle Vojtěcha riziko šíření mutací.

Myslím si, že zrovna nasadit si respirátor v MHD není tak zásadní omezení
ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Rakousko otevře diskotéky a noční kluby, místo respirátorů postačí roušky

Koronavirus

Respirátory představují větší míru ochrany zejména v místech, kde je větší koncentrace osob, jako je právě například hromadná doprava.

„Budeme to ještě diskutovat. Jsme možná více obezřetní, než by si někdo přál, ale myslím si, že zrovna nasadit si respirátor v MHD není tak zásadní omezení,” dodal.

Při současném horkém počasí je přitom nošení respirátorů především v tramvajích či autobusech problematické, špatně se v nich dýchá, což dříve zmiňoval i Vojtěch. Část lidí si je z tohoto důvodu také stahuje pod nos.

V létě bude stačit v obchodech či MHD rouška

Domácí

Povinnost respirátorů byla ve vnitřních prostorách zavedena 25. února, kdy se v Česku nákaza výrazně šířila. Nyní je epidemie v zemi na ústupu, ve čtvrtek bylo potvrzeno 163 nových případů nákazy.

Loni v létě nebylo nošení roušek s výjimkou metra povinné, pouze doporučené. Hygienici tehdy argumentovali právě vysokými teplotami v tramvajích či autobusech.

Anketa

Sundáváte si v teplých dnech respirátor ve chvílích, kdy byste ho správně měli mít na obličeji?
Ano, často
72,8 %
Občas
8 %
Ne
19,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 9769 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám