Hlavní obsah

V létě bude stačit v obchodech či MHD rouška

Novinky, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zásadě je teď všechno otevřeno a určitě to tak bude pokračovat, uvedl v úterý v České televizi ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) k tomu, jaká opatření by měla platit o prázdninách. Stát podle něj bude pouze nastavovat režim, za jakého mohou provozy fungovat. V MHD či obchodech by podle ministra místo respirátoru, v němž se hůř dýchá, měla stačit opět chirurgická rouška.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„My můžeme nastavovat pouze ta režimová opatření, například počty lidí na hromadných akcích,“ uvedl Vojtěch s tím, že jak se bude situace zlepšovat, budou se limity navyšovat.

Tabulky, na základě kterých by mohla veřejnost úpravy opatření předvídat, bude podle ministra třeba po rozhodnutí soudu o nezákonnosti některých dříve vyhlášených opatření upravit.

PŘEHLEDNĚ: Co se kdy mění s dalším rozvolněním

Koronavirus

Vojtěch počítá také s uvolněním pravidel pro nošení roušek a respirátorů. Už od úterý nemusí lidé nosit roušku v zaměstnání, když jsou tam jen s kolegy, ve všech krajích kromě Zlínského, Jihočeského a Libereckého.

„Bezesporu do konce školního roku skončí ta povinnost nejspíše i v zaměstnaneckých provozech a na pracovištích i v těch horších krajích,“ uvedl Vojtěch.

Jeden test pro všechno. Vojtěch chce sjednotit pravidla

Domácí

Od začátku července plánuje ministerstvo změnu také u povinné ochrany úst v nákupních centrech či MHD.

„Tam v tuto chvíli uvažujeme, že by byla povinnost zachovat pouze chirurgické roušky a nikoli ty respirátory, které mohou být horší třeba na dýchání,“ dodal Vojtěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám