Hlavní obsah

Rakousko otevře diskotéky a noční kluby, místo respirátorů postačí roušky

– Vídeň

V Rakousku od 1. července otevřou diskotéky, noční kluby a bary. Zařízení mohou být zaplněná na 75 procent své kapacity. Od 10. července pak lidé budou moci nosit na většině míst místo respirátorů obyčejné roušky, respirátory budou povinné jen v nemocnicích a pečovatelských domech. Plán rozvolnění ve čtvrtek představil kancléř Sebastian Kurz.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Sebastian Kurz na tiskové konferenci ve Vídni.

Článek

V uzavřených prostorech, například v MHD, obchodech či muzeích se bude požadovat rouška. Návštěvník diskotéky či nočního klubu se bude muset prokázat očkováním, negativním testem nebo potvrzením o prodělání nemoci.

Velké akce, jako jsou například svatby, oslavy narozenin, křtiny se mohou konat téměř bez omezení a bez limitu účastníků. To platí také o kulturních a sportovních událostech. „Vše, co nám dělá radost, je opět povolené,“ uvedl Kurz.

Novinkou je, že pro děti mladší 12 let nebude od 1. července povinné testování.

Devítimilionové Rakousko ohlásilo 179 nově nakažených, v desetimilionovém Česku jich bylo 134.

Celé Česko už je na úrovni šestého balíčku. Ten ale neexistuje. Co tedy platí?

Domácí

Další rozvolnění v Rakousku bude záviset na úspěšnosti očkování. Podle plánu by 22. července nastala poslední fáze rozvolnění a zrušila by se poslední omezení, oznámil kancléř. Měla by se zrušit třeba povinná registrace v gastronomii.

Předpokladem ale je, že bude pokračovat očkování. Kurz v této souvislosti apeloval na obyvatele, aby využili nabídky vakcín a chránili nejen sebe, ale i ostatní.

Další riziko? WHO zneklidňuje latinskoamerická mutace lambda

Koronavirus

„Nesmíme to přepálit,“ brzdil nadšení z rozvolnění prorektor vídeňské univerzitní kliniky Oswald Wagner. Apeloval, aby lidé byli odpovědní a ostražití vzhledem k mutacím viru.

Indická varianta je výrazně nakažlivější než původní koronavirus. Wagner v této souvislosti upozornil, aby byli opatrní i lidé po první dávce vakcíny, která proti této mutaci chrání podstatně méně než obě dávky.

Reklama

Výběr článků

Načítám