Hlavní obsah

Vlastní gól imunitního systému. Studie potvrdila, proč má někdo covid těžký a dlouhý

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odborníci z americké prestižní Yaleovy univerzity v rámci zatím nerecenzovaného výzkumu potvrdili, že tzv. autoprotilátky zvyšují pravděpodobnost, že někteří lidé budou trpět vážnými příznaky koronaviru – a způsobí jim to navíc „dlouhý covid“. Lidé s tímto onemocněním mají v krvi vysoký počet autoprotilátek, které blokují samotné protilátky proti SARS-CoV-2 a mohou napadat několik oblastí včetně mozku, cév a jater.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Právě autoprotilátky by mohly podle vědců osvětlit, proč se u některých pacientů s nemocí covid-19 vyskytují dlouhodobé příznaky – např. únava, dušnost, případně i problémy v mozku, uvádí studie Yaleovy univerzity.

Dlouhodobý covid: toto jsou čtyři jeho projevy

Koronavirus

Extrémní hladiny autoprotilátek v imunitním systému totiž mohou vyvolat závažné symptomy koronaviru a způsobit jejich dlouhodobější trvání.

Autoprotilátky jsou obecně protilátky namířené proti antigenům vlastního organismu. Antigenem mohou být proteiny, glykoproteiny, nukleové kyseliny, fosfolipidy a glykofosfolipidy. Takže zatímco protilátky jsou proteiny bojující proti chorobám, které vytváří a ukládá imunitní systém, aby v budoucnu zahnaly útočníky zachycením na hrotech, tak autoprotilátky jsou na druhé straně jakýmsi nesprávným vázajícím se tvarem, který se připojuje k proteinům v lidských buňkách.

Experti z Yaleu se proto rozhodli „spočítat“ množství autoprotilátek v krvi 194 pozitivně testovaných pracovníků nemocnice a pacientů, a to ve srovnání s 30 zdravými zaměstnanci.

Zjistili, že neinfikovaní lidé měli mnohem méně zmíněných autoprotilátek než ti, kteří měli virus. Další sada testů určila, že osoby s více autoprotilátkami –které napadají stejné orgány, o nichž je známo, že jsou poškozeny u pacientů trpících covidem – zaznamenaly horší příznaky nemoci.

Krevní plazma vyléčených pomáhá proti koronaviru. Kdo ji může darovat

Koronavirus

Vědci se tak obávají negativních a dlouhodobějších účinků „vlastního gólu“ imunitního systému.

Dva týdny jen jako fáze „akutní nemoci“?

Přímo nemoc covid-19 je popsána jako krátkodobé onemocnění způsobené infekcí novým typem koronaviru jménem SARS-CoV-2. Zdravotníci mají tendenci říkat, že lidé se uzdraví přibližně za dva týdny. Je však stále jasnější, že tomu tak není u každého a že dvoutýdenní období je pouze fází „akutního průběhu onemocnění“.

Například projekt Discover britské nemocnice North Bristol NHS Trust, který studuje dlouhodobější účinky koronaviru, prokázal, že z celkem 110 pacientů, kteří podstoupili tříměsíční kontrolu, většina (74 procent) měla alespoň jeden přetrvávající příznak i po dvanácti týdnech.

Britové varují: Druhá dávka vakcíny jen těm bez alergické reakce

Koronavirus

Imunobiolog z Yaleu a hlavní autor nové studie Aaron Ring k tomu pro britský list The Guardian doplnil následující: „Pacienti s covidem-19 vytvářejí autoprotilátky, které ve skutečnosti zasahují proti imunitní odpovědi proti viru. Věříme, že tyto autoprotilátky jsou pro pacienty s covidem škodlivé.“

Po podání australské vakcíny proti covidu měli dobrovolníci protilátky na HIV

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám