Hlavní obsah

Vědci poradili, jaký přístroj snižuje v domácnostech riziko nákazy koronavirem

Právo, Novinky, znk, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Respirační viry mají rády zimu, protože se jim daří na studeném a suchém vzduchu, který jim umožňuje snadnější přesun mezi hostiteli. A přesně takový vzduch mají většinou lidé v zimě doma, kde vlhkost vzduchu vlivem topení klesá až o dvacet procent, podotkla imunobioložka Akiko Iwasaki z Yaleské univerzity. Čím nižší relativní vlhkost vzduchu, tím jednodušší je pro viry, včetně koronaviru, se šířit.

Foto: Profimedia.cz

Zvlhčovač vzduchu (ilustrační foto)

Článek

Je tomu tak proto, že koronavirové částice v sušším prostředí absorbují méně vlhkosti, a proto zůstávají déle ve vzduchu, což zvyšuje pravděpodobnost, že je někdo vdechne.

„Můžete proto investovat do zvlhčovače vzduchu, aby vám v zimě udržoval vlhkost mezi 40 a 60 procenty,“ řekla serveru Business Insider Linsey Marrová z Virginské technické univerzity. „Virus za podobných podmínek hůř přežívá a váš imunitní systém pracuje lépe, než když je vzduch suchý,“ dodala.

Itálie, Polsko i Rakousko. Evropská unie začala s očkováním proti covidu-19

Zahraniční

Očkování v Evropě

Rada vědců přišla jen krátce předtím, než začala celá Evropa s koordinovaným očkováním proti covidu-19. A to včetně České republiky, kde se první pacienti dočkali vakcíny již v neděli ráno.

Jako první byl očkován v tuzemsku premiér Andrej Babiš (ANO). „Tento rok byl nejhorší v naší moderní historii. Kvůli covidu zemřela spousta našich spoluobčanů. Vakcína je naděje, že se vrátíme do normálního života,“ zdůraznil Babiš.

V ÚVN byli první naočkovaní premiér Andrej Babiš a válečná veteránka Emilie ŘepíkováVideo: ČTK

Premiér připomněl, že jako první budou očkováni zdravotníci, senioři a rizikové skupiny obyvatel. Podle něj by se na běžné lidi mělo dostat patrně koncem března.

Očkování odstartovalo v Česku na šesti místech – látku mají k dispozici pražské nemocnice v Motole, Všeobecná fakultní nemocnice, Ústřední vojenská nemocnice a Nemocnice na Bulovce. V Brně se pak jedná o Fakultní nemocnici Brno a Fakultní nemocnici u svaté Anny.

Očkování proti covidu je v Česku v plném proudu. Po Babišovi dostal vakcínu i Blatný

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám