Hlavní obsah

Ve Spojených státech už očkují děti od pěti let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ve Spojených státech ve středu začalo očkování děti starších pěti let proti covidu-19. Po úterním posvěcení aplikace snížené dávky vakcíny firem Pfizer/BioNTech americkými úřady se možnost očkování otevřela 28 milionům dětí ve věku mezi pěti a 11 lety. Řada odborníků a rodičů si od vakcinace dětí slibuje zejména možnost nepřerušované výuky na školách, americká média však upozorňují, že k očkování dětí mají zdrženlivější postoj i lidé, kteří vakcínu sami dostali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

První injekce v USA dostaly zřejmě již v úterý večer místního času děti v jedné z nemocnic v Connecticutu, kde je lékaři naočkovali jen pár okamžiků poté, co dávky schválilo americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC).

Šéfka CDC Rochelle Walenská ráno v televizi ABC prohlásila, že umožnění vakcinace pro děti starší pěti let považuje za důvod k oslavám pro rodiče, a poznamenala, že úřady velice pečlivě posuzovaly bezpečnost očkovací látky.

Americký regulátor schválil vakcínu Pfizer pro děti mezi pěti a 11 lety

Koronavirus

Ačkoliv covid-19 ohrožuje děti podstatně méně než starší osoby, s nástupem varianty delta prudce vzrostl počet dětí s těžkým průběhem nemoci. Podle agentury Reuters nyní pochází čtvrtina všech zachycených případů nákazy koronavirem právě od dětí.

„Myslím, že to učiní otázku škol daleko jednodušší, daleko bezpečnější,” řekl k vakcinaci dětí poradce prezidenta Joea Bidena Anthony Fauci.

Třetina rodičů je proti

Vláda již poslala do různých míst země asi 15 milionů dětských dávek. Ty mají třikrát menší obsah účinné látky než dávky pro dospělé a dospívající. Podle agentury Reuters jsou nyní dostupné jen na některých místech, zejména ve velkých nemocnicích. Očkování však zřejmě propukne plnou rychlostí již od začátku příštího týdne, kdy bude možné na injekci zajít i k praktickým lékařům či do lékáren. Vláda celkem od Pfizeru nakoupila 50 milionů dávek, jež vystačí k imunizaci 25 milionů dětí.

Na očkování od pěti let se už chystají lékaři v USA

Koronavirus

Podle průzkumů se chystá asi třetina rodičů nechat svoje děti nenaočkované, zejména kvůli malé pravděpodobnosti těžkého průběhu covidu-19 u zdravých dětí. Mnoha lidem však dělá obavy také nedostupnost dat o možných dlouhodobých účincích očkovací látky. Řada lidí však povolení od úřadů přivítala, zejména rodiče dětí, které trpí dlouhodobými zdravotními obtížemi.

Jedenáctiletá Parson Herringtonová například prodělala v útlém věku transplantaci plic, a od nástupu pandemie proto musela velmi přísně dodržovat bezpečnostní opatření. Ve středu byla jednou z prvních, která dostala vakcínu v texaské dětské nemocnici, což její matka televizi CNN popsala jako první krok k normálnímu životu.

Podle CNN má nyní nárok na očkování 94 procent veškeré populace USA. Zatím je plně naočkovaných 58 procent.

Proočkujte školáky, říká Vondrák

Koronavirus

Ve Spojených státech se zastavil pokles denního počtu nových případů z posledních týdnů a laboratoře tam nyní hlásí kolem 74 000 pozitivních testů denně. Stále však klesají denní počty zemřelých po nákaze koronavirem, jichž nyní USA registrují v průměru necelých 1300, ještě v druhé polovině září to bylo přes 2000.

Počty nových případů podle listu The New York Times stagnují nebo klesají ve více než 40 z 50 amerických států, nárůsty však hlásí zejména státy na západě země. Se silnou vlnou nákazy se nyní potýká Colorado, kde je řada nemocnic plná z více než 90 procent a některá zařízení musí rozšiřovat jednotky intenzivní péče či odmítat nové pacienty. Podobná situace panuje také v Idahu. S rekordními počty covidových pacientů v nemocnicích se potýká rovněž Aljaška.

Reklama

Výběr článků

Načítám