Hlavní obsah

Vakcinaci podemílá i Johnsonova aféra

Očkovací kampaň proti covidu se v Británii prakticky zastavila. Podle vědců k tomu přispívá i klesající důvěra v premiéra Borise Johnsona, jehož pozicí otřásl skandál kolem večírků, které se v jeho sídle konaly i v době, kdy pro zbytek země platila tvrdá karanténní opatření.

Foto: Uk Parliament/jessica Taylor, Reuters

Boris Johnson se v parlamentu vyjadřuje k vyšetřovací zprávě ohledně covidových večírků

Článek

Minulý týden mělo podle týdeníku The Observer šest milionů Angličanů nejméně šestitýdenní zpoždění u očkování třetí dávkou. Zatímco dříve se očkovaly stovky tisíc lidí denně, počátkem února si pro třetí dávku přicházelo jen několik desítek tisíc lidí za den.

Přes milion Britů dál sužuje dlouhý covid

Zahraniční

Hlavním důvodem, proč klesá zájem o očkování, je i podle vědců zabývajících se chováním lidí názor, že nynější va­rianta omikron nepředstavuje velké nebezpečí.

„Obavy z infekce klesly, jsou jen u 52 procent dospělých,“ řekl John Drury, profesor sociální psychologie na univerzitě v Sussexu s odkazem na údaje britského statistického úřadu ONS.

Roli hraje i strach

Od chvíle, kdy vláda 27. ledna oznámila, že „nemusíme mít žádná opatření“, vznikl podle něj dojem, že nákaza omikronem je „v pořádku, protože není příliš silně spojena se smrtí“.

Experti jsou však podle Observeru přesvědčeni, že obrovský pokles v počtu očkování během jediného měsíce byl podpořen také rozšířeným přesvědčením, že Johnson porušoval vlastní proticovidová pravidla. „Většina lidí, kteří nejsou očkováni, se rozhodla neočkovat kvůli nedostatku důvěry. A kdo má nyní důvěru v tuto vládu?“ ptal se Drury.

Váhavost při očkování je často spojena s nedůvěrou k autoritám
Susan Michieová, profesorka Kalifornské univerzity

Simon Williams, behaviorální vědec z univerzity ve Swansea, podtrhl, že jednou z věcí, které napovídají, zda se lidé rozhodnou pro očkování, „je důvěra v úřady – viděli jsme to na velké studii v Dánsku“. V Británii je podle něj „důvěra na dně“.

Susan Michieová, ředitelka Centra pro změnu chování na Kalifornské univerzitě, řekla: „Víme, že váhavost při očkování je často spojena s nedůvěrou k autoritám. S poselstvím, nechte se posílit‘ přišel (britský) premiér, ale nedávné události znamenaly, že důvěra v politiky poklesla, což podkopalo poselství ,nechte se posílit‘.“

Mladé a zdravé covid neohrozí, tvrdí firma, která je schválně nakazila

Evropa

Svou roli při rozhodování však sehrává i strach, jak ukázala studie University College London z minulého týdne. Vyplývá z ní, že dvakrát očkovaní lidé, ale i neočkovaní, se nyní mnohem méně obávají nákazy, vážného onemocnění či vzniku dlouhého covidu. Zato se však více než lidé se třemi dávkami bojí toho, že budou vyzváni k dalšímu očkování.

Bílý dům chystá obrat. Ale opatrně

Bílý dům se připravuje na obrat v přístupu k pandemii – ovšem v poněkud jiné podobě než při loňských oslavách 4. července. Tehdy mluvil prezident Joe Biden o „nezávislosti“ na covidu, čímž vyvolal dojem, že nebezpečí pominulo. Pak ale přišly varianty delta a omikron. Prudce vzrostl nejen počet nákaz, ale zejména množství úmrtí spojovaných v USA s covidem.

Nyní se objevují nadějné signály, že země se z pandemie vymaní. Zdá se totiž, že omikron už odeznívá: v celé zemi klesá počet nákaz. Opatrnost ale zůstává. „Nikdo nechce, aby se opakoval loňský červenec. Nemůžeme hrotit hru, když máme co do činění s obrovskou neznámou,“ řekl podle webu The Hill nejmenovaný stratég vládních demokratů.

Pentagon začal propouštět neočkované vojáky

Koronavirus

A tak představitelé Bidenovy administrativy toho o svých plánech veřejně mnoho neříkají a zůstávají u náznaků jako například Jeff Zients, který má v Bílém domě na starosti reakci na covid.

„Náš pokrok za poslední rok a nástroje, které máme nyní k dispozici, nám jistě umožňují přiblížit se době, kdy covid nebude narušovat náš každodenní život. Jakmile dosáhneme většího pokroku v boji proti omikronu, budeme k tomuto bodu blíže,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám