Hlavní obsah

Pentagon začal propouštět neočkované vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké ministerstvo obrany začalo s okamžitým propouštěním vojáků, kteří odmítli očkování proti covidu-19. Nařízení se týká aktivních sil, kadetů, příslušníků Národní gardy i rezervistů, upřesnil Pentagon. Ten ke konci ledna evidoval pouze 3350 vojáků v aktivní službě, kteří zmíněné očkování odmítli.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nevyřízeno také zůstávalo 3619 žádostí o výjimku z očkovací povinnosti ze zdravotních či náboženských důvodů. Až dosud však Pentagon udělil jen čtyři výjimky ze zdravotních důvodů – a z náboženských ani jednu, podotkl web Army Times.

Zatímco armáda začíná s propouštěním nevakcinovaných až nyní, americké letectvo, námořní pěchota a námořnictvo už k tomuto kroku přistoupily dříve, podotkla stanice ABC News.

K invazi použije Rusko záminku: falešné video útoku dronem, varují USA

Evropa

Spojené státy hlásí téměř 64procentní proočkovanost populace, jen 42 procent z těch, kteří mohou dostat posilující dávku, si pro ni ale přišlo, podotkl list USA Today s odvoláním na data federálního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Jeho ředitelka Rochelle Walenská mezitím upozornila, že dle dosavadních statistik je u lidí s posilující dávkou 97krát nižší pravděpodobnost úmrtí na covid-19 než u neočkovaných.

Fauci: Ještě vydržte

Spojené státy hlásily za pátek 281 tisíc nových nákaz a 2619 úmrtí na covid-19 za den, oproti minulému týdnu obě hodnoty v posledních dnech klesaly. Zatímco řada evropských států začala rušit protiepidemická opatření, federální americká vláda zatím s podobným krokem vyčkává.

Lockdowny během koronavirové pandemie moc nepomohly, tvrdí američtí vědci

Koronavirus

„Ještě vydržte. Věci se začínají měnit,“ vzkázal Američanům Anthony Fauci, epidemiolog a poradce Bílého domu, s tím, že je třeba ještě chvíli vydržet, aby čísla znovu rychle nezačala růst.

Reklama

Výběr článků

Načítám