Hlavní obsah

Nebuďte chamtiví, jsme v tom spolu, zní z Afriky, která nemá vakcínu

Jihoafrická republika (JAR) je jedna z koronavirem nejpostiženějších zemí na světě, přesto neobdržela ještě ani jednu dávku vakcíny. Hlavní tamní epidemiolog apeluje na bohatší státy, aby si nehromadily očkovací látky jen pro sebe. „Nikdo nebude v bezpečí, dokud nebudeme v bezpečí všichni,” říká. Například Rusko s Čínou už nabídly státu Zimbabwe, že jim vakcínu zaplatí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Hlavně jde o to, že si některé státy mylně myslí, že když proočkují své obyvatele, tak jim nic nehrozí. To prostě není pravda,” vysvětluje pro stanici BBC profesor epidemiologie Salim Abdool Karim, hlavní poradce vlády pro otázky spojené s koronavirem.

„V tomto světe, ve kterém žijeme s koronavirem, nebude nikdo v bezpečí, dokud nebudeme v bezpečí všichni,” říká.

Jihoafrická mutace umí obejít imunitu, hrozí opětovná nákaza

Koronavirus

Pokud země, ve kterých se virus šíří nejvíce, nedostanou vakcíny včas, tak podle Karima hrozí „mezinárodní hra na kočku s myší”. Svět se dostane do nikdy nekončící spirály nových mutací, pro které bude muset pořád dokola upravovat vakcíny.

Pokud se může z ničeho nic takhle vyskytnout 23 mutací, tak se můžou stejně tak vyskytnout kdekoli jinde.
Salim Abdool Karim, jihoafrický epidemiolog

Jihoafrický epidemiolog se obává chvíle, kdy bude Spojené království nebo USA očkovat mladé nerizikové skupiny, zatímco v Africe budou senioři a zdravotníci stále čekat na první dávku.

Situaci zhoršila mutace

„Současným tempem se přesně tohle stane,” varoval. Nemocnice v Jihoafrické republice se nyní snaží ustát druhou vlnu infekcí, kterou způsobil zejména častý výskyt nové varianty. Ta už stihla minimálně 23x zmutovat.

Nová vakcína na mutace není potřeba, oznámil BioNTech

Koronavirus

„To nás hrozně zbrzdilo. Pokud se může z ničeho nic takhle vyskytnout 23 mutací, tak se můžou stejně tak vyskytnout kdekoli jinde,” vysvětluje.

Jihoafrická varianta je o 50 procent nakažlivější než standardní forma. Podle doposud necenzurované studie dokonce dokáže obejít imunitu, což by znamenalo, že se jí mohou nakazit i lidé, co už se koronavirem nakazili.

Právě kvůli této takzvané „jihoafrické variantě” je JAR nejpostiženější zemí na celém kontinentu. Více než třetina všech případů v Africe pochází právě z JAR.

Covid měl podle prognóz Afriku zničit. Nestalo se

Zahraniční

I přesto tamní vláda stále neobdržela ani jednu dávku protikoronavirové vakcíny. První dodávka by měla dorazit 1. února. Všech 22 milionů objednaných dávek očekává prezident Cyril Ramaphosa do konce první poloviny letošního roku.

Rusko s Čínou pomůžou Zimbabwe

Jihoafrická republika objednala vakcínu třemi způsoby: skrze program Covax (který zaštiťuje WHO), společně s Africkou unií a nakonec i samostatně, pomocí bilaterálních dohod přímo s výrobci.

Africká unie pro své členské státy zajistila přes 600 milionů dávek vakcíny. Vyrobí je indický Serum Institute of India podle vzorců dodaných firmou AstraZeneca.

Od počátku pandemie panují v mezinárodním společenství obavy, že některé chudší a méně rozvinuté státy na vakcínu proti covidu kvůli vysoké ceně vůbec nedosáhnou. Rusko a Čína takto tento týden například nabídly státu Zimbabwe, že mu vakcíny nakoupí.

Německá komise nedoporučuje vakcínu AstraZeneca seniorům

Koronavirus

S níže přiložené mapy je vidět, že Afrika zatím s vakcinací vůbec nepokročila. V tuto chvíli očkuje zatím jen Maroko, Egypt, Seychely a Guinea. „Globální Sever dělá pokrok, globální Jih zaostává,” napsal na Twitteru novinář americké NPR Steve Inskeep.

To ale zřejmě není případ JAR, která je ze všech afrických států nejbohatší. Opozice tvrdí, že vláda začala s dodavateli komunikovat až příliš pozdě, údajně teprve na začátku ledna 2021.

Takové výtky ministerstvo zdravotnictví odmítá a vysvětluje, že si lidé neuvědomují, že ne všechny vakcíny na trhu jsou pro africký kontinent vhodné. Látka od firem Pfizer/BioNTech musí být například skladována v -70 stupních Celsia, což de-facto znemožňuje naočkovat lidi v odlehlých oblastech.

Anketa

Měly by bohatší státy nakoupit vakcíny těm chudším?
Ano
31,7 %
Ne
68,3 %
Celkem hlasovalo 1785 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám