Hlavní obsah

V USA se objevil nový koronavirus už v prosinci, naznačuje studie

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testy krevních vzorků darované k vědeckým účelům v polovině loňského prosince naznačují, že se koronavirus dostal do Spojených států minimálně o měsíc dříve, než se doposud uvádělo. Podle studie zveřejněné v pondělí z více než sedmi tisíc vzorků jich 84 obsahovalo protilátky schopné neutralizovat koronavirus SARS-CoV-2. Jde o další z indicií, že se koronavirus z Číny začal šířit dříve, než se uvádělo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Doposud byl za první případ evidovaný na území USA považován případ z 19. ledna letošního roku, kdy lékaře navštívil muž, který přicestoval z Číny. Studie zveřejněná v odborném časopise Clinical Infectous Diseases však datum prvního výskytu posouvá ještě o měsíc dřív.

Vědci pod vedením doktora Sridhara V. Basavarajua z CDC (Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí USA) analyzovali vzorky krve pocházející z devíti států USA, které byly v rámci kampaně původně shromážděny za účelem zkoumání onemocnění přenášených komáry.

Z analyzovaných 7389 vzorků jich 106 vykázalo přítomnost protilátek IgG proti koronaviru. Tyto protilátky samotné ještě přítomnost SARS-CoV-2 dokazovat nemusí, mohou být vytvořeny proti jiným koronavirům (třeba i tomu, co způsobuje rýmu). Vědci proto přistoupili k dalším testům, u 84 vzorků zjištěné protilátky neutralizovaly SARS-COV-2.

Počet nakažených v USA úřady silně podhodnotily

Koronavirus

Jeden ze vzorků dokázal SARS-CoV-2 neutralizovat velmi spolehlivě, druhý zase reagoval na části glykoproteinu S, které jsou velmi specifické právě pro nový koronavirus. „Takže nejméně u dvou vzorků můžeme říci, že dokládají infekci,“ uvedla Susan Stramerová, spoluautorka studie, pro deník New York Times.

Pozitivně testované vzorky pochází z období 30. prosince až 17. ledna a jelikož se protilátky igG tvoří několik dní po prodělané infekci, vědci odhadují, že se koronavirus na území USA vyskytl nejméně v první půli prosince.

Čína o epidemii ve Wu-chanu od začátku lhala, píše CNN

Koronavirus

Studií o koronaviru v loňském roce stále přibývá

Jak Stramerová podotýká, krevní testy na protilátky nemusí být nutně přínosné pro jednotlivce, protože neodhalují přítomnost viru jako takového. Protilátky, které se drží v těle déle než virus samotný, však mimo jiné mohou poskytnou důležité vodítko z hlediska epidemiologického a umožní monitorovat širší vzorce šíření choroby.

Studií dokládajících, že se virus začal šířit dříve než v tomto roce, postupně přibývá. Čína oficiálně potvrdila výskyt „zápalu plic neznámé příčiny“ 31. prosince. Jenže italská studie podobná té americké odhalila 23 případů krve, která obsahovala protilátky na SARS-CoV-2 odebrané už loňské září.

V Itálii se koronavirus objevil už loni v září, naznačuje studie

Koronavirus

Další metodou zpětného zkoumání je analýza z odpadních vod, které obsahují lidské exkrementy, ve kterých se koronavirus může vyskytovat.

Vzorky z brazilských oblastí Santa Catalina a města Florianopolis pocházely z období od 30. října 2019 do března letošního roku. Všechny vzorky testované na koronavirus byly od 27. listopadu 2019 pozitivní (Brazílie přitom první případ koronaviru ohlásila 26. února 2020). Ve Španělsku podobné testy odhalily přítomnost SARS-CoV-2 již 15. ledna letošního roku, přičemž země ohlásila první případ až 31. ledna.

Indicie stále ukazují na Čínu

Všechny tyto indicie podporují tvrzení, že neblaze proslulá wuchanská tržnice nebyla oním místem, odkud se koronavirus postupně rozšířil do celého světa. Čína se tím snaží dokázat, že koronavirus od ní nepochází a naopak tam byl zavlečen.

Za nejpravděpodobnější považují čínští experti indický subkontinent, kde loni panovala velká vedra a lidé i zvířata používali stejné zdroje vody. Studie, která to tvrdí, však nebyla zrecenzována, a není jisté, zda a kdy opravdu vyjde. V argumentaci čínské úřady často používají právě studie naznačující, že se v koronavirus v zemi vyskytl již loňský rok.

Čínští vědci pobavili: Koronavirus pochází i z Česka

Koronavirus

Samotné studie toto ale žádným způsobem nedokazují. Pokud tvrdí, že se koronavirus dostal do země už dříve, může to znamenat, že se začal z Číny šířit mnohem dřív, než čínské úřady nemoc potvrdily.

Pokud se zaměříme na samotný virus, stále platí, že většina vědců předpokládá jeho přírodní vznik. Genetické složení SARS-CoV-2 s 80 procent odpovídá koronavirům vyskytujícím se u netopýrů žijících v provincii Jün-nan.

Dalším vodítkem ukazujícím směrem na Čínu jsou pak uniklé dokumenty, které zveřejnila tento týden CNN. Z dokumentů vyplývá nejen to, že čínské úřady podhodnocovaly čísla nakažených a obětí, ale vrhají i možné světlo na počátek pandemie.

V provincii Chu-pej byla loni v prosinci hlášena mimořádně silná chřipková epidemie. Oproti předchozímu roku se počet pacientů v nemocnicích zvýšil dvacetinásobně. Podle dokumentů však řada testů chřipku neprokázala. Tou dobou se už koronavirus podle dokumentů musel v zemi nějakou dobu šířit. A tisíce turistů létaly do všech zemí světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám