Hlavní obsah

V Rakousku se vracejí respirátory ve vnitřních prostorách

Aktualizováno

V Rakousku se kvůli vysokým počtům nakažených v polovině příštího týdne vrátí povinnost nosit respirátor třídy FFP2 ve vnitřních prostorách. Oznámil to v pátek rakouský ministr zdravotnictví Johannes Rauch s tím, že podrobnosti budou oznámeny později. Zrušení velké části zbývajících opatření proti pandemii covidu-19 z počátku měsíce podle něj přišlo příliš brzy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Rakouská vláda zrušila většinu zbývajících protiepidemických opatření 5. března. Od té doby není při vstupu do země potřeba doklad o očkování, o prodělání nemoci či negativní test na covid-19. Gastronomické podniky od té doby mohou mít otevřeno i v noci a nutnost nosit respirátor zůstala zachována pouze ve veřejné dopravě, v supermarketech či v nemocnicích.

Nárůst nákaz v Evropě budí obavy v USA. Znepokojuje hlavně BA.2

Koronavirus

Vláda nutnost opětovného zpřísnění opatření zdůvodňuje přetížeností personálu ve zdravotnických zařízeních kvůli velkému počtu pacientů. Rauch konstatoval, že prognózy se od schválení rozvolnění opět zhoršily. I v příštích dvou týdnech se očekávají denní počty nakažených nad 50 tisíc. Původně se přitom očekávalo, že čísla budou klesat. „To se nepotvrdilo, to se změnilo, a sice výrazně,“ připustil v pátek Rauch, citovaný agenturou APA.

Končí všechna covidová omezení pro příjezd z EU a dalších osmi zemí

Koronavirus

Roušky se možná vrátí i do škol

V pátek v Rakousku úřady evidovaly 51 112 nově nakažených. Hospitalizováno je 3048 covidových pacientů, z toho 207 na jednotkách intenzivní péče.

Roušková povinnost v interiérech bude stanovena ve velmi přesném nařízení, které bude vyhlášeno do středy, ujistil Rauch. Podle něj je smysluplné nosit respirátor všude tam, kde je to možné, tedy například i na pracovišti. S ministrem školství Martinem Polaschekem bude třeba projednat, zda se roušková povinnost znovu zavede ve školách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám