Hlavní obsah

V nemocnicích jsou s covidem jen jednotlivci

Jan Martinek, Právo, Jan Martinek

Pandemie strmě ustupuje, a tak výrazně ubylo i pacientů s covidem v nemocnicích. Ve velkých zdravotnických zařízeních v Praze a Brně leží s touto diagnózou nejčastěji už jen jednotliví pacienti. Celkem je podle dat z úterního rána hospitalizovaných 529 osob s covidem, z toho 92 v těžkém stavu. Ještě přede dvěma týdny bylo hospitalizovaných zhruba 1300.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Momentálně máme čtyři covidové pacienty, z toho žádného na JIP. Jsou to dobré zprávy,“ uvedla pro Právo v pondělí mluvčí pražské nemocnice Bulovka Simona Krautová. V jiných nemocnicích v hlavním městě je situace obdobná.

„Aktuálně jich je pět, ve vážném stavu žádný,“ sdělila Právu mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice Marie Heřmánková. Úbytek pacientů hlásí i Ústřední vojenská nemocnice v Praze. „V současnosti jsou v ÚVN hospitalizováni pacienti s onemocněním covid-19 početně v řádu jednotek,“ řekla Právu mluvčí ÚVN Jitka Zinke.

Přístroje za něho dýchaly 44 dnů. Z covidu se nakonec zázrakem vyléčil

Domácí

„Aktuálně máme hospitalizovaných devět covid pozitivních pacientů,“ sdělila v pondělí mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková.

Někteří zůstanou na lůžku ještě dlouho

Hospitalizovaní s covidem19 ubývají i v brněnských špitálech. „Pacientů s covidem ubylo, je jich celkem deset. Čtyři jsou na ARO na umělé plicní ventilaci, jeden také na mimotělním oběhu. Šest na covidové JIP na II. interní klinice,“ napsala Právu mluvčí brněnské nemocnice U svaté Anny Dana Lipovská.

„Aktuálně je u nás hospitalizováno 21 pacientů, z toho devět jich je na jednotce intenzivní péče. Čtyři jsou na umělé plicní ventilaci,“ sdělila Právu v pondělí mluvčí FN Brno Veronika Plachá.

Příspěvek 8000 na lázně dostanou zdravotníci od nemocnic

Ekonomika

Primářka infekčního oddělení na pražské Bulovce Hana Roháčová nicméně upozornila, že na lůžkách zůstávají i pacienti s těžkými komplikacemi po covidu, kteří už nejsou pozitivní. Ti se už ale do statistik nedostanou.

„Pocovidových pacientů máme nyní zhruba deset až patnáct. Mohou mít komplikace v podobě bakteriální infekce, následky plicní embolie či srdeční problémy, tam je hojení obecně pomalejší. Když měl někdo těžký průběh covidu, tam se přidružené komplikace léčí delší dobu,“ řekla Právu Roháčová.

Pacienti např. po těžkých zánětech plic jsou doma v rekonvalescenci a do nemocnic musí pravidelně docházet na kontroly. Pokles epidemie potvrzují i další statistiky. Za neděli, kdy se obvykle méně testuje, odhalily laboratoře 113 pozitivních, zhruba o 80 méně než minulou neděli. V pondělí bylo 514 případů, zhruba o 180 méně než v pondělí před týdnem.

Skandál v Anglii: V nemocnicích se nakazilo koronavirem přes 32 000 lidí, čtvrtina je po smrti

Evropa

Snižuje se i týdenní počet nakažených na 100 tisíc obyvatel, těch je nyní 28.

Zemřelých také přibývá méně. Za květen zatím zemřelo 641 lidí s covidem, v průměru kolem 20 denně. Minulý týden počet obětí nepřekročil podle aktuálních dat 14 za den. I když tyto statistiky bývají průběžně doplňovány a počty obětí mohou ještě stoupnout, jde o výrazné zlepšení oproti vrcholu jarní vlny, kdy umíralo i více než 200 nakažených za den.

Reklama

Výběr článků

Načítám