Hlavní obsah

Další riziko? WHO zneklidňuje latinskoamerická mutace lambda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Světová zdravotnická organizace (WHO) věnuje zvláštní pozornost šíření koronavirové varianty, která se vyskytuje především v Latinské Americe a nyní nese označení lambda. Kvůli svým mutacím by tato verze mohla být nakažlivější a lidský imunitní systém by se proti ní mohl hůře bránit, upozornila WHO. Zatím ale podle ní chybí průkazné studie a informace.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Varianta lambda byla poprvé identifikována už v srpnu loňského roku v Peru. Přiřazeno k ní bylo od dubna 81 procent všech analyzovaných případů koronavirové nákazy v jihoamerické zemi.

Vojtěch: Čeká nás to, co Británii, je to jen otázka času

Domácí

V Argentině a Chile se varianta v uplynulých měsících podílela na zhruba třetině případů. Podle WHO byla tato varianta dosud zaznamenána ve třech desítkách zemí, většinou z Latinské Ameriky.

Koronavirové varianty rozčleňuje WHO do dvou kategorií. Sledované varianty (variants of interest) zapříčiňují v některých zemích vyšší počet případů koronavirové infekce. Patří mezi ně i lambda.

Varianta křepelka? Vědci z WHO se při pandemii hádali, jak se mají mutace jmenovat

Koktejl

O stupeň výše jsou znepokojivé varianty (variants of concern). Jsou prokazatelně vysoce nakažlivé, hůře se s nimi bojuje nebo mají za následek těžší průběh nemoci.

Patří mezi ně například varianta delta, kvůli níž musela Británie téměř o měsíc odložit plánované rušení protiepidemických opatření z původně slibovaného 21. června.

Lockdown pro sedm milionů lidí v Chile

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám