Hlavní obsah

V Německu už omezují i očkované. Neočkovaní mohou být už skoro jen sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Navzdory tomu, že počty nakažených v Německu klesají, tamější vláda Olafa Scholze chce kvůli obavě z varianty koronaviru omikron zavést co nejdříve nová karanténní opatření, která dopadnou i na očkované, píše server týdeníku Focus. Návrhy opatření kabinet projedná během úterního setkání s premiéry jednotlivých spolkových zemí.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Prázdné náměstí v Saské Kamenici (ilustrační foto)

Článek

„Aby se zpomalila nová vlna způsobená variantou omikron, jsou nezbytná další omezení kontaktů, a to i pro očkované a ty, kteří prodělali nákazu covid-19 v posledním půlroce,“ uvedla vláda.

Jde o reakci na očekávané silvestrovské oslavy. Vláda navrhuje, aby v regionech, kde je více než 350 nakažených na 100 tisíc obyvatel, nejpozději od 28. prosince platilo, že „v soukromí se může setkat maximálně 10 lidí, kteří jsou očkovaní/uzdravení z covidu-19“.

Toto pravidlo by platilo jak pro setkání ve vnitřních prostorách, tak venku. Do povoleného počtu by se nezapočítávaly děti do 14 let.

Izrael se izoluje. Čelí páté vlně

Koronavirus

Neočkované žádná změna nečeká – za takovéto situace se podle současných pravidel mohou sejít jen s dvěma dalšími lidmi, se kterými nesdílejí domácnost.

Kabinet také navrhuje, aby nejpozději od 28. prosince byly zavřené kluby a diskotéky. Kromě toho by se velké sportovní a kulturní akce měly konat pouze bez diváků.

Kancléř a předsedové vlád spolkových zemí se už dohodli na zákazu shromáždění během Silvestra a Nového roku. Konat se nebudou ani ohňostroje na veřejných prostranstvích.

Prodej pyrotechniky před Silvestrem je letos obecně zakázán.

Omikron v Evropě převálcuje současné varianty do měsíce, počítá vědec

Koronavirus

Spolkový kancléř a premiéři jednotlivých vlád spolkových zemí apelují na všechny občany, kteří ještě nedostali posilující dávku vakcíny proti covidu-19, aby si ji co nejdřív nechali dát a nečekali na novou vakcínu přizpůsobenou omikronu. Očkování by mělo pokračovat i přes Vánoce, ve dnech mezi svátky a Novým rokem.

Omikronem se nakazí všichni, upozorňuje virolog

Koronavirus

Nadále bude platit požadavek předložení dvou potvrzení (očkování/uzdravení se z covidu) při návštěvě kulturních a volnočasových aktivit (kina, divadla, restaurace). V případě zhoršení epidemické situace lze požadovat i negativní test. Neočkovaní mají smůlu, na uvedené aktivity se nedostanou.

Pro Scholze, který je kancléřem necelé dva týdny, je jednání se zemskými premiéry už druhé v roli šéfa německé vlády. První se konalo pouhý den po jeho zvolení. Tehdy se ale Scholz s regiony na žádných výrazných změnách nedohodl, jednání se totiž týkalo především očkovací kampaně a boje proti projevům nenávisti na internetu.

Reklama

Výběr článků

Načítám