Hlavní obsah

Omikron v Evropě převálcuje současné varianty do měsíce, počítá vědec

Omikron v následujících týdnech zcela vytlačí koronavirovou nákazu delta, píše server týdeníku Focus s odkazem na statistiky evropských zemí. V Dánsku bylo registrováno necelých 11 600 případů, v Norsku je jich nyní více než 2000. Silně zasažena je Velká Británie, tamější ministerstvo zdravotnictví uvádí, že více než 40 procent případů nákazy je způsobeno omikronem.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Pokud bude vývoj pokračovat tímto způsobem, omikron bude v Evropě dominovat zhruba za dva až čtyři týdny,“ řekl Richard Neher, vedoucí výzkumné skupiny Evolution of Viruses and Bacteria na univerzitě v Basileji. Rychlost přenosu u omikronu je totiž třikrát vyšší než u delty, dodal Neher.

Údaje z Dánska a Velké Británie naznačují, že počet případů nákazy omikronem se zdvojnásobuje každé tři až čtyři dny.

Omikronem se nakazí všichni, upozorňuje virolog

Koronavirus

V Německu zatím nová varianta není tak rozšířená, ale odborníci předpokládají, že je to jen otázka času. Virolog Christian Drosten se domnívá, že omikron začne dělat odborníkům starosti nejpozději v lednu. Podle poslední zprávy Institutu Roberta Kocha bylo v Německu k 16. prosinci 112 potvrzených a 213 podezřelých případů.

Přeočkování je nutné

Dvě dávky dosud schválených vakcín pravděpodobně nebudou schopny šíření omikronu zabránit. Frankfurtská viroložka Sandra Cieseková upozorňuje, že všichni, kteří dostali dvě dávky Moderny, Pfizeru nebo AstraZeneky, nebudou mít po šesti měsících žádnou ochranu. Pomoci podle jejích slov může pouze posilující vakcína.

Společnost BioNTech na základě své studie uvedla, že posilující dávka nabízí významně vyšší ochranu ve srovnání s dvěma dávkami. Po třetím očkování BioNTech byly titry neutralizačních protilátek proti omikronu 25krát vyšší než při druhém očkování. Také izraelská studie dokládá, že posilovací dávka nabízí značnou ochranu.

Nizozemsko sevře až do 14. ledna lockdown

Evropa

„Výsledky všech studií dokládají, že neutralizační protilátky očkovaných jsou schopny vázat a neutralizovat omikron. Proto musí být vyšší. To vyžaduje přeočkování. Teprve poté nebo po kombinaci prodělání nákazy a očkování dvěma dávkami vakcíny jsou hladiny protilátek dostatečně vysoké, aby ochránily před nákazou,“ uvedl Carsten Watzl, generální sekretář Německé společnosti pro imunologii.

Ochrana před těžkým průběhem

Dosud není jasné, zda očkování a přeočkování chrání také před těžkým průběhem. To nelze vyčíst z dosavadních neutralizačních studií. Jak to vypadá se skutečnou ochranou očkovaných osob lze zjistit pouze prostřednictvím klinických studií s tisíci účastníky a přesným vyhodnocením aktuální míry infekce.

Imunolog Watzl se obává, že by omikron mohl vést k ještě větším průlomům než dosavadní delta. To znamená, že se nakazí také očkovaní lidé, neznamená to ovšem, že by měli vážný průběh. Tím by se vysvětlovala situace v Jižní Africe, kde převládají spíše mírné průběhy nákazy. Možným vysvětlením ale je, že většina nakažených v Jižní Africe jsou mladí lidé.

Zvrat v JAR. Omikron začal zpomalovat

Koronavirus

Analýza z Jihoafrické republiky, kterou provedla tamější největší soukromá zdravotní pojišťovna Discovery Health, uvádí, že dvojitá vakcinace BioNTech/Pfizer by už mohla nabídnout 70procentní ochranu proti závažnému průběhu, který je nutné léčit v nemocnici. Vědci však uvedli, že jde o předběžné výsledky.

Vědci zatím nechtějí potvrdit, že nákaza omikronem má mírnější průběh. V dosud zaznamenaných případech se nakazilo mnoho lidí, kteří byli naočkováni nebo se před tím už z nákazy uzdravili. Měli tedy určitou imunitní ochranu. „To je pravděpodobně hlavní důvod, nikoli vlastnost samotného viru," tvrdí Neher.

Podle jeho slov přinejmenším ti, kteří byli očkováni a dostali posilující dávku, budou s největší pravděpodobností nadále chráněni před závažným průběhem onemocnění covid-19.

Vyléčení nejsou chráněni

Imunologové a virologové předpokládají, že po prodělání nákazy by dotyčný mohl mít imunitní ochranu asi rok. Tuto skutečnost ale omikron ruší. „Myslíme si, že prodělání nákazy před omikronem nechrání,“ uvedla infektoložka Anne von Gottbergová z Jižní Afriky.

Jak smrtící je omikron? Data z JAR zatím hovoří jasně

Zahraniční

Potvrzují to podle jejích slov první výsledky výzkumu, které vědkyně se svými kolegy zveřejnili. Zatím to vypadá tak, že ten, kdo prodělal koronavirovou nákazu, má u omikronu 2,4krát vyšší pravděpodobnost, že se opět infikuje, než u delty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám