Hlavní obsah

U deseti českých pacientů je podezření na britskou mutaci

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) oznámil, že má podezření, že se na území ČR objevilo deset vzorků z PCR testů, v nichž laboratoř detekovala tzv. britskou mutaci viru. Helena Jiřincová, vedoucí Národní referenční laboratoře (NRL) Právu řekla, že nyní vzorky zkoumají a do konce týdne budou mít jistotu. Výskyt snadněji se šířící mutace SARS-CoV-2 může zpomalit případné rozvolňování.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vzorky NRL obdržela počátkem minulého týdne. „Tyto vzorky musíme osekvenovat (prozkoumat, pozn. red.) a do konce týdne, možná do poloviny, když to půjde dobře, budeme mít jistotu. Není to jednoduchý proces,“ sdělila redakci vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění.

Pokud zjistí, že laboratoř pražské nemocnice skutečně zachytila vzorky lidí, kteří se nakazili mutací viru, která řádí na ostrovech, je podle ní namístě zbystřit.

WHO: Rychlé šíření zmutovaného koronaviru v Evropě je alarmující

Evropa

„Budeme to samozřejmě sledovat a nadále sekvenovat vzorky, abychom měli představu, jestli nedojde k dramatickému výskytu. Nám číslo R nyní klesá, ale ve Velké Británii tomu tak není a nelze vyloučit, že na zvýšení čísla R má podíl britská varianta,“ upozorňuje Helena Jiřincová.

„Prokáže-li se přítomnost této mutace na našem území, nemusí to mít zásadní dopad na lidi, ale je možné, že nebudeme moci tak jednoduše rozvolňovat. Opatření však musí být racionální, musí být lidem zdůvodňována a srozumitelně komunikována,“ dodává.

Není agresivnější

Tato mutace podle dosavadních zjištění jak britských, tak světových odborníků se šíří snadněji mezi lidmi, a proto může potenciálně napáchat více škod, především v dopadu na už tak zatížené nemocnice. Ale nenapadá agresivněji lidský organismus a nepůsobí těžší průběh onemocnění covid-19.

Jak se k nám mutace dostala, není jasné, ne nutně ji sem musel zavléct někdo z Velké Británie. Některé mutace vznikají nezávisle na sobě jako reakce imunitní odpovědi lidského organismu.

Nežádoucí účinky očkování: Evidováno zatím 70 podezřelých případů

Koronavirus

„Ani u této mutace, kterou nazýváme takzvaně britskou, není prokázáno, že vznikla ve Velké Británii. Tato země nejvíce ze všech sekvenuje, takže díky tomu se jim mohlo podařit tuto mutaci zachytit, ale klidně před jejich objevem mohla bublat různě po Evropě,“ míní molekulární bioložka.

V téměř všech evropských zemích

Takzvaná britská mutace byla v polovině prosince zaznamenána v Anglii. Ke včerejšímu datu bylo na území Evropy zachyceno 17 270 sekvencí s touto mutací. Objevila se téměř ve všech evropských zemích, včetně Slovenska, v lokalizovaném ohnisku v Pavlovcích nad Uhom.

Výrobci vakcín ujišťují, že podle dosavadních zkoumání není důvod k obavám o účinnosti očkování proti novým mutacím.

Vakcíny včetně té od firem Pfizer a BioNTech, kterou se nyní v Česku očkuje, ochrání i před touto variantou viru SARS-CoV-2.

Británie zrušila spoje z Brazílie. Od pondělí zastaví také „cestovní bubliny“

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám