Hlavní obsah

Testy ve školách: Pozitivní opět jen hrstka dětí

Právo, mrak, vor, kal, pch, mhr, lž, vtk, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé kolo testování na covid-19 ve čtvrtek absolvovaly školy v Česku. A stejně jako v pondělí jen zlomku dětí vyšel test pozitivně. Například v Přerově zachytilo čtvrteční antigenní testování žáků na osmi základních školách pozitivní případy jen na dvou z nich.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Žáci Fakultní základní školy Ústí nad Labem při čtvrtečním testování.

Článek

„Celkem bylo testováno 3239 žáků, pozitivní test mělo osm z nich,“ sdělila Právu mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová. To znamená, že pozitivní testy vyšly u 0,25 procenta testovaných dětí.

V Plzni na Nerudovce, což je střední škola obchodu, užitého umění a designu, odhalily čtvrteční testy 14 pozitivních. Na Nerudovku přitom chodí 716 středoškoláků, jsou to tedy necelá dvě procenta studentů.

Respirátory ve třídě

„Všichni jdou na PCR testy a nastoupili hned do karantény. Jejich spolužáci musejí nosit po celou dobu ve škole respirátory,“ řekla Právu ředitelka školy Marie Klesová. V pondělí tam antigeny ukázaly čtyři pozitivní, PCR testy to ale nepotvrdily.

Plošné testy odhalily 0,33 procenta pozitivních žáků

Koronavirus

Na českobudějovické Základní škole Pohůrecká se ve čtvrtek testovalo celkem 752 dětí. Antigenní test odhalil pozitivitu u jedné žákyně 7. třídy.

„Ihned šla do izolace a čekáme na výsledky PCR testu. Ostatní školáci zůstali ve třídě a i ti očkovaní musí mít neustále roušku, nesmějí cvičit, zpívat, mají vyčleněné WC a v jídelně musí sedět pohromadě a kolem nich metr a půl rozestup,“ sdělila ředitelka Dana Walterová.

Skutečný počet žáků pozitivních na covid musí potvrdit PCR testy
Jaroslav Šafránek, gymnázium v Ostrově

Podle vládního rozhodnutí se od 3. do 16. ledna musí testovat všichni žáci a zaměstnanci základních a středních škol dvakrát týdně, v pondělí a ve čtvrtek, bez ohledu na to, zda jsou očkovaní nebo měli koronavirus v posledním půlroce.

Pondělí vs. čtvrtek

Výsledky čtvrtečního testování na covid ve školách jsou zhruba stejné jako v pondělí, řekl ve čtvrtek ministr školství Petr Gazdík TV Nova. V pondělí bylo pozitivních 0,33 procenta testů.

Postup při výskytu pozitivního antigenního testu ve škole se v pondělí a ve čtvrtek liší. Zatímco v pondělí se v takovém případě pro zbytek třídy nic nezmění, ve čtvrtek nastoupí spolužáci pozitivně testovaného do zvláštního režimu s rouškami či respirátory ve výuce a testováním každý den.

Něco jako chřipka. Omikron za pár dní další varianty vytlačí, míní Pačes

Koronavirus

Pokud pozitivní antigenní test metoda PCR vyloučí, vrátí se třída do běžného provozu, v opačném případě děti odejdou do karantény.

Podle informací Práva poměrně vysoký počet pozitivních antigenních testů na covid vyšel ve čtvrtek na Gymnáziu v Ostrově na Karlovarsku. „Nicméně skutečný počet žáků pozitivních na covid musí potvrdit PCR testy,“ řekl ředitel školy Jaroslav Šafránek s tím, že na školu chodí na šest set studentů a vyučuje tam takřka padesátka pedagogů.

„Ve čtvrtek jsme testovali 3672 žáků základních škol a zjistili jsme pět pozitivních ve třech školách,“ řekl Právu mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál s tím, že tři žáci byli pozitivní v Základní škole v Truhlářské ulici a po jednom v základních školách v Konečné ulici a v ulici Dukelských hrdinů.

Vláda rozhodla. Karanténa na pět dnů i pro očkované a testy pro všechny zaměstnance

Domácí

V rámci čtvrtečního testování bylo v jedenácti jihlavských základních školách zachyceno šest případů covidu, ve všech šlo o děti. „Byli to žáci z různých tříd,“ řekl Právu Zdeněk Wohlhöfner, ředitel ZŠ Seifertova, odkud posílali do izolace kvůli pozitivnímu antigennímu testu tři děti.

Málo případů

Ani jednoho pozitivního žáka neodhalilo čtvrteční testování v litoměřické základní škole Ladova. „Dnešní testování dopadlo výtečně,“ potěšilo zástupce ředitele školy Martina Hrdinu, jenž připomněl, že pondělní antigenní testování odhalilo dva pozitivní žáky. „Následné PCR testy vyšly ale negativně,“ doplnil.

Ani v pondělí, ani ve čtvrtek se mezi studenty a pracovníky Sportovního gymnázia v Pardubicích nevyskytl žádný pozitivně testovaný. Přesto nutnost testování škole problémy působí.

Hostomský: Omikron přefrčí jako bouře. Klidně zrušme opatření

Koronavirus

„Všechny třídy B začínají den tréninky. Takže například fotbalisté v pondělí ráno začínají na hřišti v Ohrazenicích. A my musíme zajistit, aby tam měli možnost otestovat se. Jiná třída má hned zrána trénink v bazénu. Ale než se otestuje padesát lidí, uteče půl hodiny. A tak bylo rozhodnuto, že plavání se ruší,“ řekl Právu zástupce ředitele gymnázia Libor Kubrycht s tím, že na 75 procent studentů a učitelů je očkováno. „A zbytek už nemocí zřejmě prošel,“ dodal.

Na jižní Moravě dopadlo čtvrteční testování školáků na koronavirus podle dostupných zpráv velmi dobře. Většina základních škol hlásí negativní výsledek.

Reklama

Výběr článků

Načítám