Hlavní obsah

TBC pomůže proti covidu. A naopak

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studium tuberkulózy může podle řady odborníků zvýšit účinnost nových vakcín proti covidu-19. Platí to i naopak. Nejmodernější vakcíny proti novému koronaviru mohou pomoci zlepšit dnes již zastaralou vakcínu proti tuberkulóze. Informoval o tom vědecký web The Conversation.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Je možné, že vakcína proti tuberkulóze známá jako BCG (Bacillus Calmette-Guérin) a covid-19 spolu souvisejí. Studie, kterou zahájil australský Murdoch Children’s Research Institute v Melbourne, zkoumá, zda by BCG vakcína mohla chránit také proti koronavirům.

Dlouhodobý výzkum BCG vakcíny ukázal, že zlepšuje imunitní odpověď člověka i u jiných onemocnění – nejen bakteriálních, ale i virových infekcí. Do studie se dosud zapojilo přes sedm tisíc zdravotníků z celého světa.

Mezi nově nakaženými jsou tři čtvrtiny neočkovaných

Domácí

„Nepřeháním, když řeknu, že jsme zdárně vykročili. SARS-CoV-2 nám v podstatě daroval novou příležitost,“ potvrdila listu Sydney Morning Herald doktorka Abigail Grahamová-Stoneová, spoluautorka australské studie.

Také Indové rozjeli výzkum

Na podobný výzkum se zaměřili také vědci z Národního institutu pro výzkum tuberkulózy a Národního institutu epidemiologie v Indii. Podle jejich zjištění může stará vakcína používaná ke snížení hrozby tuberkulózy poskytovat určitou ochranu proti covidu-19, zejména u seniorů.

Odborníci poukazují na to, že je na čase modernizovat vakcínu proti TBC a přijít s účinnější variantou, která by více pomohla i dospělým, u nichž BCG nemusí být tak účinná.

BCG je živá

BCG je na rozdíl od proticovidových preparátů tzv. živá vakcína – obsahuje živé oslabené bakterie. Nelze ji tedy podávat lidem s potlačenou imunitou, protože by se mohli nakazit. Použití pro ty, kteří ochranu potřebují nejvíce, je tudíž velmi omezené.

Pandemie koronaviru hatí boj s tuberkulózou, varuje WHO

Svět

Covid-19 i TBC jsou infekční onemocnění, která postihují především plíce. Přenášejí se mezi lidmi kapénkami, které infikované osoby vypouštějí do okolí při kašli nebo kýchání, ale také například při zpěvu nebo mluvení.

Tuberkulóza způsobuje nejvíce úmrtí ze všech infekčních onemocnění u žen v reprodukčním věku. V současné době je jednou z hlavních příčin úmrtí osob žijících s HIV/AIDS.

Vše začalo u Pasteura
Mnoho zemí využívá proti tuberkulóze očkování BCG, a to hlavně pro kojence.
BCG je jedna z nejčastěji využívaných vakcín současnosti.
Od roku 1905 na ní v Pasteurově ústavu v Paříži pracovali Alberet Calmette a Camille Guérin.
První testy na lidech provedli v roce 1921.
Úmrtí způsobená špatnými výrobními procesy podnítil veřejný odpor k BCG.
Hromadné očkování tak bylo odloženo až na dobu po druhé světové válce.
Zdroj: Wikipedia

Reklama

Výběr článků

Načítám