Hlavní obsah

Sněmovna nevpustila neočkovaného, porušila zákon

Poslanecká sněmovna postupovala nezákonně, když v prosinci neumožnila vstup na jednání svého výboru zájemci, který nebyl očkovaný proti covidu-19, rozhodl minulý týden pravomocně pražský městský soud. Soudce zpravodaj Jan Kratochvíl uvedl, že Sněmovna vycházela z krizového opatření vlády, které však podle soudu na jednání sněmovního výboru nedopadalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

Z rozpisů soudních jednání vyplývá, že na Kancelář Po­slanecké sněmovny podal pří­slušnou správní žalobu Marek Kuchta. Na verdikt soudu upozornil žalobcův právní zástupce Jakub Kříž, podle nějž nebyl jeho klient vpuštěn jako veřejnost na jednání výboru pro sociální politiku.

Soudce Kratochvíl k tomu uvedl, že rozsudek se týká jednoho konkrétního případu ze dne 1. prosince 2021, kdy se žalobce nedomohl vstupu na výbor. Sněmovna argumentovala tím, že tehdy platné protiepidemické krizové opatření vlády umožňovalo vstup jen lidem očkovaným proti covidu-19, případně těm, kteří se prokázali potvrzením o prodělání této nemoci. Z daného opatření zákaz nevyplýval Soud ale dospěl k závěru, že z daného opatření takový zákaz nevyplýval.

Rakousko se s povinným očkováním zahnalo do slepé uličky, tvrdí politici

Koronavirus

Obsahovalo totiž výjimku pro schůze, zasedání a obdobné akce ústavních orgánů a takovou akcí je podle názoru soudu i schůze sněmovního výboru. Soudci navíc odmítli i argumentaci Sněmovny, podle níž se tato výjimka vztahovala jen na členy výboru, nikoliv i na veřejnost.

Soud tak konstatoval, že krok Sněmovny neměl zákonný podklad. „Klient se soudně bránil nejen proto, že byla porušena jeho práva, ale především kvůli tomu, že se Poslanecká sněmovna stavěla nad zákon. Základní zásadou demokratického právního státu je, že právo platí i pro stát. Ale ten ho v dané věci ignoroval,“ sdělil k věci advokát Kříž.

Unie víc vakcín likviduje, než daruje

Koronavirus

Podle právníka vrhá rozsudek nové světlo na jednání Sněmovny od počátku loňského prosince až do poloviny letošního února, kdy instituce nevpouštěla neočkovanou veřejnost ani na jednání výborů, ani na zasedání schůzí. „Je smutné, že nejvyšší tvůrce pravidel u nás pravidla několik měsíců porušoval a odpíral veřejnosti právo zaručené ústavou i jednacím řádem,“ doplnil Kříž.

Kancelář Poslanecké sněmovny se ještě může obrátit na Nejvyšší správní soud, a to s kasační stížností.

Reklama

Výběr článků

Načítám