Hlavní obsah

Neočkovaní budou muset po příjezdu na Slovensko do karantény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Slovensko bude od 9. července až na výjimky vyžadovat při vstupu do země pětidenní karanténu od cestujících, kteří nejsou očkovaní proti nemoci covid-19. Počítat se bude doba 14 dní po druhé dávce. V současnosti přitom při cestách na Slovensko z Česka a z dalších zhruba čtyř desítek zemí s nízkým epidemickým rizikem postačuje negativní výsledek testu na koronavirus.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Slovenští policisté kontrolují řidiče přijíždějící na Slovensko z České republiky.

Článek

Nová opatření, která začnou platit od pátku 9. července, si vyžádalo šíření nakažlivější delta varianty koronaviru. Slovensko také uzavře menší hraniční přechody se sousedními zeměmi, včetně České republiky.

„Importu delta varianty prakticky není možné zabránit,“ připustilo zároveň slovenské ministerstvo zdravotnictví.

Nenaočkování občané a cizinci se při příjezdu na Slovensko musejí zaregistrovat do systému eHranice a nastoupit pětidenní karanténu. Ta se může zkrátit negativním PCR testem. Náměstek ministra zahraničí Martin Klus zdůraznil, že očkování je i nadále dobrovolné.

Pendleři mají čas do 9. srpna

Od 9. srpna se pak už výjimky z karantény nebudou vztahovat na neočkované lidi, kteří přes hranice pravidelně dojíždějí za prací.

Slovensko se snaží zbavit Sputniku V, většinu prodá nebo daruje

Koronavirus

Na Slovensku zaznamenali za uplynulý den 33 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a žádné úmrtí. V nemocnicích je 120 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 15 na JIP a 11 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 391 642 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 12 510 lidí. Počet očkovaných první dávkou překročil dva miliony. První dávkou bylo očkováno 2 022 079 osob, z nichž dostalo i druhou dávku 1 568 552 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám