Hlavní obsah

Slovenská vláda zakázala lidem dovolenou v zahraničí

Ivan Vilček, Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Kabinet premiéra Igora Matoviče (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) ve středu zakázal Slovákům dovolené v zahraničí. Opatření musí ještě schválit parlament.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Do zahraničí bude možné cestovat, ale ne za účelem rekreace. Vláda tak reagovala na kritiku, že v rámci Slovenska není možné cestovat z okresu do okresu, ale je možné cestovat na exotické dovolené.

Omezení se zřejmě týká jak dovolených koupených přes cestovní kancelář, tak individuálních cest.

Zastupující ministr zdravotnictví Eduard Heger uvedl, že člověk bude moci cestovat za prací, případně do své vlastní nemovitosti, pokud se tam něco například pokazí. „Nemůže se tam ale jet rekreovat,” řekl.

Od kdy bude zákaz platit, ani jak se dodržování opatření bude kontrolovat, není jasné.

Lidé mají zájezdy zaplacené

Slovenské cestovní kanceláře před časem uvedly, že možnost zahraniční dovolené využilo letos asi 30 tisíc občanů Slovenské republiky. Většinou to byly pobyty v Dubaji, v Egyptě, v Zanzibaru a na Maledivách.

Velká centra na Slovensku očkují AstraZenekou. Pokračují i po zprávě o úmrtí učitelky

Koronavirus

Matovičova vláda chce zákazem dovolených v zahraničí zabránit zavlečení dalších mutací koronaviru na Slovensko. „Máme vysoké počty hospitalizovaných. Chceme zabránit zavlečení mutace, kterou nebudeme zvládat. Už dnes dostáváme na frak díky mutaci zavlečené z Velké Británie. Určitě nechceme, aby sem přišla mutace, o níž nic nevíme,“ uvedl Heger (OLaNO).

Slovenka s covidem porodila dvojčata. Jedno je pozitivní

Evropa

Šéf asociace cestovních kanceláří a agentur Roman Berkes označil zákaz dovolených v zahraničí za dramatický zásah do činnosti cestovních kanceláří. Stopnutí zahraničních zájezdů na dva až tři týdny by podle Berkese nebyl problém, ale pokud by zákaz platil delší dobu, byl by to vážný zásah do podnikání cestovních kanceláří.

Slovenská deziluze z Matoviče vrcholí

Evropa

Slovenská vláda ve středu rovněž rozhodla o prodloužení nouzového stavu o dalších 40 dní. Také toto rozhodnutí musí ještě schválit parlament.

Experti doporučili slovenské vládě obstarat Sputnik V

Zahraniční

Na Slovensku přibylo během pondělí 2892 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s ním 69 úmrtí. V nemocnicích je 3566 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 327 na JIP a 379 na plicní ventilaci. Od počátku pandemie bylo v zemi 342 430 pozitivně testovaných a od začátku pandemie zemřelo 8738 lidí. První dávkou bylo očkováno 454 974 a druhou 223 342 osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám