Hlavní obsah

Slovenka s covidem porodila dvojčata. Jedno je pozitivní

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Matka s pozitivním testem na covid-19 porodila dvojčata v nemocnici ve městě Trstená na severu Slovenska. Pozitivní test na koronavirus mělo po porodu jen jedno dítě. Nakazilo se ještě v průběhu vnitroděložního vývoje, kdy infekce přešlo z matky na plod.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Byly dvě placenty. Takže u jednoho plodu došlo k tomu, že placenta propustila infekci a u druhého bylo infikování zabráněno,“ řekl televizi Joj ředitel nemocnice Marián Tholt.

Lékaři v první chvíli nechtěli věřit výsledkům testů, které ukazovaly, že pozitivní je jen jedno z dvojčat. „Test jsme opakovali a podruhé nám také vyšel pozitivní,“ dodal ředitel nemocnice. Ta uvedla, že matka se infikovala od blízkého příbuzného, ale měla naštěstí lehký průběh onemocnění a porodila císařským řezem.

Slovensko mění strategii. Před očkováním seniorů upřednostňuje některé profese

Koronavirus

Matka mohla kojit jen to dítě, které mělo pozitivní test. Druhé dítě bylo přikrmované na novorozeneckém oddělení. Matka s dětmi mohla opustit nemocnici až po opakovaných negativních testech.

Odborník slovenského ministerstva zdravotnictví pro neonatologii Mirko Zibolen konstatoval, že dítě, které je nakažené v novorozeneckém období, může trpět dlouhodobými nebo trvalými následky.

Reklama

Výběr článků

Načítám