Hlavní obsah

Slováci tlumí očkování. Chybí vakcíny

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenská republika kvůli nedostatku vakcín na týden pozastavila očkování první dávkou proti covidu-19. Premiér Igor Matovič na sociální síti oznámil, že země jedná o zapůjčení vakcín ze zahraničí pro překlenutí tohoto období.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Očkování v nemocnici v Nitře.

Článek

Nemocnice budou podávat jen druhou dávku. „Tento postup jsme nastavili v důsledku množství vakcín, které jsou v této chvíli na Slovensku k dispozici,“ uvedla Jana Pobišová z komunikačního odboru ministerstva zdravotnictví.

Pozastavení očkování se netýká klientů domovů sociálních služeb a učitelů ve věku do 55 let, kteří dostávají vakcínu od společnosti AstraZeneca.

Syn to stihl zařídit, chválí si seniorka

Martin Klus, náměstek slovenského ministra zahraničí, ve čtvrtek potvrdil, že Slovensko by mělo dostat, podobně jako Česká republika, sto tisíc vakcín z Francie.

Kromě možnosti zapůjčení vakcín z členských zemí Evropské unie jednal Matovič s německou kancléřkou Angelou Merkelovou také o možnosti převozu pacientů s covidem-19 do Německa.

Rychle a bez byrokracie. Rakousko Slovensku pošle vojenské lékaře

Evropa

„Od kancléřky jsem dostal tuto nabídku, kterou řešíme. Německo tak za poslední rok pomohlo mnoha zemím EU,“ napsal Matovič na sociální síti.

Katarína Hofrichterová (87) z Bratislavy dostala tento týden už druhou injekci od společnosti Pfizer. „V nemocnici v bratislavské části Ružinov bylo všechno výborně organizované. Opravdu si nemohu na nic stěžovat,“ řekla Právu. „Když jsem slyšela v médiích, že registraci na vakcinaci úřady pozastavily, byla jsem vděčná synovi, že to zařídil hned na začátku a očkovací látka se na mě ještě dostala,“ dodala.

Slovensko žádá o pomoc v boji s covidem

Koronavirus

Mária Altdorfferová (89) z bratislavského Starého Města si po prvním vpichu stěžovala na zdravotní problémy. „Necítila jsem se vůbec dobře a druhé dávky jsem se dost obávala. Naštěstí dávku zvládl můj organismus mnohem lépe a já neměla žádné potíže,“ uvedla.

Štěstí se usmálo

„Poprvé byl možná problém, že mě tehdy nikdo neupozornil, že po podání vakcíny mám 15 minut sedět v klidu v čekárně, a já hned vyrazila domů,“ dodala. Právě kvůli počátečním potížím původně zvažovala, zda se na podání druhé dávky vůbec dostaví. Nakonec byla ráda, že dostala i druhou injekci, protože se dodatečně dozvěděla, že vakcíny nejsou.

„Už při druhém očkování jsem měla štěstí, protože posílali lidi domů s tím, že mají na den jen 18 vakcín. Naštěstí jsem se dostala mezi těch 18 vyvolených,“ usmívá se rodilá Bratislavanka.

Slovenská čísla
První dávkou dosud na Slovensku naočkovali 286 408 lidí.
Druhou dostalo 108 382 lidí.
Kromě zdravotníků, učitelů, zaměstnanců kritické infrastruktury a klientů domovů sociálních služeb očkují zatím jen obyvatele nad 75 let.
Ostatní lidé si budou muset počkat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám